Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek)

Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Evropská vysílací unie je znepokojena tlakem na Českou televizi

  • 30
Evropská vysílací unie (EBU) je znepokojena vývojem kolem České televize. Varuje před sílícím tlakem na veřejnoprávní stanici a snaha o podkopání její nezávislosti je podle organizace zvláště znepokojivá nyní, kdy Česko čekají parlamentní volby.

„Evropská vysílací unie, největší evropské sdružení veřejnoprávních vysílatelů, pečlivě sleduje rizika ohrožující pluralitu médií v České republice a je nucena vyjádřit znepokojení nad zvyšujícím se tlakem na nezávislost České televize, zejména v roce parlamentních voleb,“ uvedli v prohlášení prezidentka EBU Delphine Ernotteová a její generální ředitel Noel Curran.

Doplnili, že média veřejné služby mají kritický význam při prezentování plurality názorů a jako taková jsou nezbytná pro demokratickou debatu a pro podporu takového prostředí, které občanům umožňuje svobodné vytváření názorů, zejména pak v období voleb.

Do Rady ČT chce muž, jemuž vadí Fridrichová, Wollner a urážel Meghan i Bidena

„Především pokud jde o Českou televizi, zaznamenala Evropská vysílací unie zvýšené úsilí o politizaci jejího kontrolního orgánu, Rady ČT, a o zpochybnění nejvyššího vedení televize, což by mohlo být vnímáno jako první krok k oslabení politické nezávislosti České televize. Tyto snahy poškozují nezávislost veřejnoprávních médií v České republice a reputaci země jako moderní evropské demokracie, která dodržuje základní evropské hodnoty, mezi něž patří i svoboda tisku,“ uvádějí představitelé EBU.

Připomínají, že pokud by složení Rady ČT nebylo názorově vyvážené, nelze ji nadále považovat za nestrannou, což může vést k vážnému narušení nezávislosti kontrolního orgánu televize a později jejího managementu.

Nejdůvěryhodnější je z online iDNES.cz a jinak veřejnoprávní zpravodajství

„Jsme znepokojeni zvyšující se mírou politizace kontrolního orgánu České televize a apelujeme na Parlament České republiky, aby zajistil nezávislost České televize tak, aby i nadále mohla být vzorem veřejnoprávního vysílání nejen v České republice, ale i v Evropě,“ připomínají představitelé vysílací unie.

Evropská vysílací unie sídlí v Ženevě a je přední světovou aliancí veřejnoprávních médií. Její základnu tvoří 116 členských organizací z 56 zemí Evropy a dalších 34 přidružených organizací v Asii, Africe, Austrálii a Oceánii a v Americe. Členské organizace provozují více než dva tisíce televizních, rozhlasových a online kanálů a služeb.


Video