ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Vydavatelé vyzvali zástupce v Radě EU, aby nepřijímali Digital Markets Act

  • 0
Vydavatelé a poskytovatelé internetového obsahu vyzvali zástupce Česka v Radě EU, aby nepřijímali návrh evropského nařízení „Digital Markets Act“. To podle nich obsahuje nedostatky, kvůli kterým spíše chrání firmy jako Google či Facebook, tedy tak zvané gatekeepery, proti kterým bylo původně namířeno.

Unie vydavatelů to uvedla v páteční tiskové zprávě.

Cílem nařízení o digitálních trzích je zajistit, aby velké online platformy dodržovaly na internetu spravedlivá pravidla. Spolu s dokumentem o digitálních službách je nařízení o digitálních trzích jedním z ústředních prvků evropské digitální strategie.

Vydavatelské odvětví je podle výkonného ředitele Unie vydavatelů Václava Macha jedním z nejvíce postižených dominancí globálních digitálních platforem na současném mediálním trhu. 

„Gatekeepeři nejenže bezplatně užívají vydavatelský obsah pro své vlastní komerční účely, ale také někteří z nich ovládají reklamní systémy určené pro vydavatele. Odstranění všech nedostatků a akceptování pozměňovacích návrhů od vydavatelských asociací v textu nařízení je nezbytným předpokladem pro efektivní vyjednávání vydavatelů s digitálními platformami o licencování vydavatelského obsahu,“ uvedl Mach.

Teprve po úpravě dokumentu bude podle Macha moci být dosaženo respektování autorských práv vydavatelů ve smyslu evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu nebo spravedlivého řazení odkazů ve výsledcích vyhledávání.

Unie vydavatelů chce uzákonit povinnost platit za mediální obsah

Google letos na jaře spustil v Česku program Google News Showcase, v rámci kterého začal platit za zpravodajský obsah médiím. Licenční program je výsledkem tlaku Evropské unie a dalších zemí na to, aby technologické firmy platily za autorský obsah, který využívají ve svých službách. Podle Unie vydavatelů to byl sice krok správným směrem, ale byl selektivní a učiněný velice netransparentním způsobem.

,

Video