Česká televize

Česká televize | foto: iDNES.cz

ČT sport slaví 15 let a chystá se na letošní možná extrémní sezonu

  • 2
Přesně před 15 lety, tedy 10. února 2006, vznikl kanál ČT sport. Za tu dobu nabídl 34 tisíc hodin přímých přenosů. Letos se chystá na výjimečný počet velkých sportovních událostí. Jak přesně ale bude vše vypadat, není kvůli pandemii koronaviru zatím jasné.

„Sportovní vysílání je už historicky pevnou součástí programu České televize. První živé přenosy v Československé televizi byly právě ty ze sportovních událostí. Například přenosy z hokejového mistrovství světa vysíláme nejdéle na světě. A dodnes patří mezi divácky nejoblíbenější. Zároveň jsme dnes ale jedna z mála evropských veřejnoprávních televizí, které divákům nabízejí tolik velkých sportovních událostí. V řadě zemí jsou už dávno doménou komerčních, placených vysílatelů,“ připomněl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Doplnil, že v evropském kontextu se ČT sport opakovaně stává nejsledovanějším sportovním veřejnoprávním programem a divákům v Česku, navzdory všem změnám na televizním trhu, každoročně přináší nejen nejvýznamnější světové a tuzemské sportovní akce, ale i řadu malých nebo minoritních sportů v podání profesionálů i amatérů. „Díky tomu, že tým ČT sport je na vysoké profesní úrovni, pak mnohdy jako jediní vyrábíme přenosy, které vysíláme do celého světa. Dokonce i přenos z Jizerské padesátky poputuje tento víkend do dalších osmdesáti zemí,“ uvedl Dvořák.

Nejen tuzemských, ale i světových akcí by letos mělo být více, než je obvyklé. A ČT sport bude u nich. Kromě dvaatřiceti mistrovství v celkem dvaceti sportech, včetně hokejového a fotbalového, přinese rovněž přenosy z olympiády a své kamery vyšle zprostředkovat dvanáct tuzemských profesionálních soutěží.

„Jsme Česká televize, cílem našeho vysílání je tedy od počátku především český sport. Vždy se snažíme být u těch nejpodstatnějších událostí, přímo v místě konání, se studiem, abychom měli co nejtěsnější kontakt se sportovci a mohli divákům co nejvíce přiblížit nejen jejich sportovní výkony, ale i pohled do zákulisí. Kromě toho však z pozice média veřejné služby podporujeme také události, které by se jinak k publiku nedostaly,“ vysvětlil výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Za dobu vysílání již stanice například odvysílala přenosy z osmi paralympijských her a ze sedmi her dětí a mládeže.

U diváků vede hokej

Specializovaný kanál České televize vznikl jako čtvrtý ze sedmi stávajících programů televize veřejné služby, a z počátku proto nesl název ČT4 sport. V průběhu let změnil název ještě dvakrát, v roce 2008 na ČT4 a v roce 2012 na ČT sport. Vysílání odstartoval v pátek 10. února 2006 v devět hodin dopoledne se zahájením zimních olympijských her v Turíně. Vysílal šestnáct hodin denně, o dva roky později přešel na čtyřiadvacetihodinový režim. Na jeho přípravu měl tehdejší šéfredaktor Otakar Černý společně s Michalem Dusíkem a dalšími třemi lidmi vyčleněno jen pět měsíců.

V historii vysílání ČT sport diváky nejvíc lákaly hokejové přenosy. Z první dvacítky patří hokeji plných devatenáct příček. V únoru 2014 zasedlo k obrazovkám přes 2,1 milionu lidí, aby sledovali olympijský boj o postup do čtvrtfinále mezi Čechy a Slováky. Druhý rekord vznikl před dvěma lety na slovenském mistrovství světa, kdy zápas mezi Českem a Německem sledovalo 2,04 milionu lidí. Třetí příčku drží pražský šampionát, utkání mezi Českem a Finskem si v roce 2015 nenechalo ujít přes 1,9 milionu diváků.

Loni, kdy se hokejové mistrovství světa nekonalo, byl nejdominantnějším sportem biatlon. Z dvacítky nejsledovanějších přenosů patří biatlonu hned devatenáct příček. Nejsledovanějším byl únorový závod žen s hromadným startem z mistrovství světa v italské Anterselvě. Zhlédlo jej 857 tisíc diváků při podílu na publiku 31,75 %.


Video