| foto: Mediahub

ČRo má ombudsmana - stal se jím Milan Pokorný

"Český rozhlas má od 1. května ombudsmana. Pozici bude zastávat dosavadní šéfredaktor Týdeníku Rozhlas a dlouholetý spolupracovník Českého rozhlasu Milan Pokorný. Ve své nové funkci se bude věnovat postřehům, nápadům a stížnostem posluchačů, odpovídat na ně a vyhodnocovat je. Zároveň bude perspektivní posluchačské ohlasy poskytovat rozhlasákům jako náměty k jejich další práci," uvedl v dnešní zprávě tiskový mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna. 

„Budu intenzivně komunikovat s posluchači o tom, co jim na vysílání Českého rozhlasu vyhovuje více a co méně. Budu se snažit, aby jejich racionální podněty nespadly pod stůl. Rozhlasové umělecké i novinářské žánry – to je z podstaty věci stálý pramen konfliktů všeho druhu. Umělci i novináři mají právo na svobodné, často razantní projevy. Ale veřejnost často na prvním místě vidí instituci, a až na druhém místě konkrétní osobu. Kancelář ombudsmana by měla být prostorem, v němž se bude docházet k rozumné shodě,“ uvedl ombudsman Milan Pokorný.

Milan Pokorný (Foto: ČRo)

Zřízení pozice rozhlasového ombudsmana deklaroval generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral již ve svém kandidátském projektu. „Pluralitu ve vysílání média veřejné služby považuji za hlavní ukazatel jeho kvality, objektivity a nestrannosti. Věřím, že pro vedení dialogu s posluchačskou veřejností je právě Milan Pokorný ideálním kandidátem,“ uvedl generální ředitel René Zavoral.

Milan Pokorný vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor čeština-dějepis. Působil jako redaktor literárního časopisu Kmen (později Tvar), od roku 1990 pak v Týdeníku Rozhlas, od roku 1994 byl jeho šéfredaktorem. V letech 1996 až 2007 působil jako šéfredaktor odborných periodik vydávaných ve spolupráci s MPSV, v roce 2007 se vrátil na šéfredaktorský post v Týdeníku Rozhlas, jemuž určil nový formát a obsah. Je autorem mnoha knih, překladatelem, redaktorem, novinářem a vysokoškolským pedagogem.


Video