| foto: Mediahub

Charlie Hebdo vyšlo poprvé v Německu, karikuje Merkelovou

Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo dnes vyšel poprvé i v zahraničí, a to v Německu s počátečním nákladem 200.000 výtisků o 16 stranách. Na obálce je karikatura kancléřky Angely Merkelové a německé automobilky Volkswagen (VW). Vedle původního obsahu přináší číslo i materiály přeložené z francouzštiny. V pařížské redakci týdeníku vraždili loni islámští teroristé.

"VW podporuje Merkelovou," hlásá titulek u obrázku mechanika VW, jenž se slovy "Nový výfuk a pojedeš další čtyři roky" stojí u hydraulického výtahu, na němž leží 62letá politička. Kreslíři tak parodují čtvrtou kandidaturu Merkelové na post kancléřky a skandál největší německé i evropské automobilky VW kolem manipulací s měřením emisí.

Propagaci německého čísla zahájil plakát s Merkelovou, která sedí na záchodě a čte si magazín. Pod karikaturou je podle deníku Le Soir slogan "Charlie Hebdo, list, který uvolňuje...".

Charlie Hebdo se i ve Francii zaměřoval na zesměšňování politických a náboženských představitelů, po masakru redaktorů ale na čas přestal vycházet. Zároveň se stal symbolem svobody slova.

Někteří Němci si proto časopis kupují hlavně jako výraz solidarity, napsala agentura Reuters. Na redakci v Paříži zaútočili v lednu 2015 dva islámští radikálové a zabili 12 lidí. Vadili jim vtipy o Mohammedovi, které Charlie Hebdo publikoval.


Nejlepší videa na Revue