Český rozhlas

Český rozhlas

Český rozhlas má na příští rok vyrovnaný rozpočet

  • 0
Český rozhlas bude v roce 2019 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem s příjmy a výdaji 2,29 miliardy korun. Bude to o 38,3 milionu víc než letos. Rozpočet schválila ve středu jednomyslně Rada Českého rozhlasu. V roce 2019 rozhlas podle generálního ředitele René Zavorala neplánuje rušení stanic ani vznik nových.

Hlavní část příjmů rozhlasu tvoří koncesionářské poplatky, jejichž výběr by měl v roce 2019 vzrůst o 19 milionů korun na 2,09 miliardy korun.

Vyšší výběr Český rozhlas (ČRo) očekává hlavně od podnikatelských subjektů, což podle vedení rozhlasu mimo jiné odráží lepší ekonomickou situaci v České republice. Výnosy z obchodních aktivit se budou pohybovat na úrovni 85 milionů korun, což je stejně jako letos.

Nejvýznamnější položkou ve výdajích jsou osobní náklady, které by se měly příští rok snížit asi o 20 milionů korun na 961 milionů korun. Pokles umožnilo letošní zrušení 116 pracovních míst, které přineslo úsporu 63 milionů korun. Všech 116 zaměstnanců odešlo dohodou. Více než polovinu z ušetřených peněz dá rozhlas v roce 2019 na zvýšení mezd.

V rozpočtu není zahrnuta žádná finanční rezerva. „Pokud by během roku 2019 nastala nějaká mimořádná událost, bylo by nutné tuto situaci a s ní vzniklé vícenáklady řešit z úspor vytvořených v průběhu roku, popřípadě restriktivními opatřeními v programových i servisních divizích a realokací plánovaných finančních prostředků,“ vysvětlilo vedení rozhlasu.

Významnou změnou ve zpravodajství bude podle René Zavorala přechod na nový redakční systém. Rozhlas také hodlá příští rok obnovit post zpravodaje ve Varšavě. Nové zpravodaje bude hledat pro Moskvu, Berlín a Blízký východ. Důležitým úkolem příštího roku bude podle Zavorala zastavení klesající poslechovosti stanice Dvojka.

Opravy, Radiokavárna i prodej zámku

Na investice chce rozhlas v příštím roce dát 140 milionů korun. Mezi ty hlavní bude patřit například pořízení nového redakčního systému, obnova IT technologií či nákup přenosových vozů pro Prahu a Plzeň.

Rozhlas také bude investovat do rekonstrukce budovy ČRo v Brně, vybudování Radiokavárny na Vinohradské 12 a do projektové dokumentace pro rekonstrukci nově zakoupené budovy ČRo v Olomouci. Náklady na budoucí vlastní rekonstrukci v Olomouci, která by mohla začít na začátku roku 2020, rozhlas odhaduje na 55 milionů korun.

Český rozhlas by v příštím roce chtěl jako zbytný majetek prodat zámek v Přerově nad Labem, který se snaží prodat již několik let. O prodeji by chtěl rozhlas jednat se Středočeským krajem, který měl v minulosti o zámek zájem. Možný výnos z prodeje zámku vedení rozhlasu do rozpočtu roku 2019 nezařadilo.

Letošní hospodaření ČRo podle Zavorala skončí v kladných číslech. To podle něj umožnilo zaměstnancům rozhlasu v letošní listopadové mzdě vyplatit mimořádnou roční odměnu 25 procent z měsíční výplaty.


Video