Logo Českého rozhlasu

Logo Českého rozhlasu | foto: ČRo

Český rozhlas opět navýší mzdy a vyplatí i mimořádnou odměnu

  • 15
Český rozhlas stejně jako v minulých letech navýší od nového roku svým zaměstnancům mzdy a to o jedno až šest procent podle výše základního platu. Generální ředitel René Zavoral vyplatí všem zaměstnancům také mimořádnou plošnou odměnu, oznámil rozhlas v tiskové zprávě.

„Efektivní hospodaření Českého rozhlasu (ČRo) nám opět umožnilo investovat do navýšení mezd a penzijního připojištění zaměstnanců. Český rozhlas stojí především na lidech, kteří vytvářejí a zabezpečují jeho program a vysílání. Vedení Českého rozhlasu záleží na tom, aby zaměstnanci cítili podporu i v dnešní složité době a byli spokojení. Od roku 2017 se nám podařilo v úhrnu navýšit průměrnou mzdu rozhlasových pracovníků o více než 15 procent. Díky tomu také ČRo nadále posiluje svoji konkurenceschopnost na trhu práce,“ vysvětlil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Zavoral se dohodl na plošném navýšení mezd se zástupci odborové organizace. Nejvíce přidáno, tisíc korun, dostanou zaměstnanci s nižšími příjmy. V dalších pásmech přilepšení činí 800 a 600 korun. Zaměstnanci v platovém pásmu do 50 tisíc korun dostanou přidáno 500 korun. Zaměstnancům se základní mzdou nad 50 000 Kč mzda valorizována nebude.

Od začátku roku 2021 rozhlas navýší i příspěvek na penzijní připojištění zaměstnanců o stokorunu, tedy na 1 500 Kč měsíčně. Na valorizaci mezd Český rozhlas vyčlenil 13 milionů korun.

„Podobu krátkodobé části kolektivní smlouvy pro rok 2021, kterou jsme s vedením Českého rozhlasu právě podepsali, považuji za přijatelně příznivý kompromis dosažený v nepříznivé době. Chci poděkovat zástupcům vedení ČRo za věcný a konstruktivní přístup v průběhu kolektivního vyjednávání,“ dodal předseda Rady odborové základní organizace Jiří Hubička.

Mimořádná plošná odměna generálního ředitele bude vyplacena ve výši 20 % základní mzdy, minimálně dostane osm tisíc korun.

Průměrná měsíční mzda zaměstnanců Českého rozhlasu se od roku 2017 po předcházející stagnaci pravidelně každoročně zvyšuje. Za období 2017 až 2021 navýšení průměrné mzdy v úhrnu představuje více než 15 %. V roce 2021 by měla její výše překročit 43 tisíc korun.


Video