(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Po sledovanosti má Česká televize nejvyšší také spokojenost s programem

  • 17
Po nejvyšším podílu sledovanosti zaznamenala Česká televize také největší spokojenost s programem. Průměrná spokojenost na českém televizním trhu je 8,2 z 10. Česká televize dosáhla na 8,4 bodu. Je to zároveň nejvyšší hodnota za posledních pět let, uvedla veřejnoprávní stanice v tiskové zprávě.

Česká televize si meziročně polepšila i v hodnocení originality (z 57 na 62 procent), a nad průměrem televizního trhu je také z pohledu míry zaujetí pořady (televizní trh 64 procent, ČT 67 procent).

Z hlediska programových formátů jsou diváci starší patnácti let nejspokojenější s vysíláním programů ČT sport a ČT art, oba s koeficientem spokojenosti 8,6.

Mezi nejlépe hodnocené pořady, z pohledu kvalitativních parametrů, loni patřily: devátá řada StarDance (9,2), koprodukční velkofilm Marie Terezie, na ČT2 přímý přenos novoročního koncertu Vídeňských filharmoniků (9,4) či cyklus Národní klenoty (9,2). Na zpravodajské ČT24 zaujala Prezidentská debata (9,3) i pořad Hyde Park Civilizace.

Na kulturním programu ČT art, který s 82 procenty jasně dominuje originalitě programu celého tuzemského televizního trhu a s 80 procenty i míře zaujetí, se nejvyšší spokojenosti těšil cyklus Obecní dům, jak jej neznáte (9,2) a cyklus Nejkrásnější památky světa (9,1).

Program České televize v průměru lépe hodnotí ženy. Nejspokojenější věkovou skupinou jsou lidé ve věku 30 až 54 let.

Odlišná metodika měření spokojenosti pak platí pro dětský program. Při průzkumu hodnotili dotazovaní vysílání ČT :D jako celek, a to na bodové škále od jedné do pěti, kde jednička je nejlepší a pětka nejhorší. U dětí si Déčko vysloužilo koeficient 1,3.

Všechny ukazatele jsou podle mluvčí veřejnoprávní televize Karolíny Blinkové součástí měření veřejné hodnoty vysílání České televize.


Video