| foto: Česká televize, Mediahub

Česká televize na jaře přinese thriller Vzteklina, dvojdílný Metanol nebo Inspektora Maxe

Česká televize dnes představila novinky v jarním vysílání. Přinese osmadvacet premiér.

Diváci se na jaře mohou těšit na thriller s Kryštofem Hádkem, komediální seriál Petra Zelenky, Inspektora Maxe v podání Juraje Kukury, dramatizaci dukelské tragédie či příběh zabijáka Metanolu. Velkým tématem budou osmičky - do připomínek osmičkových výročí tentokrát investovala Česká televize 200 milionů korun. 

Mezi seriálové novinky patří kriminální thriller z prostředí šumavských Sudet Vzteklina. Vedle Kryštofa Hádka si v seriálu zahrála Johana Matoušková, Jan Vlasák, Leoš Noha a další. 

Česká televize

Česká televize

Další novinkou je komediální seriál Dabing Street, který podle stejnojmené hry Dejvického divadla natočil Petr Zelenka. Seriál rozehrává příběh krachujícího dabingového studia Zero a jeho svérázných zaměstnanců. První epizodu mohou diváci zhlédnout v předpremiéře 28. a 29. prosince na iVysílání České televize. Celý seriálový maraton pak poběží 30. prosince  ve vybraných kinech v Praze, Brně a Ostravě.

Pražské kriminální případy bude řešit Juraj Kukura jakožto svérázný slovenský kriminalista Zoltán Max v seriálu Inspektor Max.

Česká televize připravila i dvě minisérie dramatizující skutečné události. Dvoudílný snímek Metanol se inspirujeudálostmi roku 2012. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil tehdy osmatřicet lidí a další nechal s doživotními následky. Hlavní role se ve filmu ujal Lukáš Vaculík.

Česká televize

Česká televize

Další dvojdílný snímek Dukla 61 mapuje největší poválečné důlní neštěstí na území Československa. V hlavních rolí filmu Davida Ondříčka se objeví Marek Taclík a Martha Issová. 

Česká televize

Česká televize

Programovou nabídku hrané tvorby doplní premiéry čtveřice televizních filmů – Miroslav Donutil a Ondřej Vetchý se potkají ve snímku o nerozlučném přátelství a velké odvaze Můj strýček Archimedes, režisérka Andrea Sedláčková představí už čtvrtý příběh svého filmového alter ega Renáty Soukupové Dívka za zrcadlem, Hana Vagnerová, Jan Plouhar a Veronika Kubařová si zahráli v situační komedii Trojí život a snímek Bůh s námi připomene výročí čtyř set let od pražské defenestrace, kterou započala třicetiletá válka.

„Program nové sezony bude také ve znamení ‚osmičkových‘ výročí, na něž jsme při přípravách nového schématu kladli velký důraz. Do programového a zpravodajského pokrytí proto investujeme zhruba čtvrt miliardy korun. Divákům tak budeme schopni nabídnout celou řadu tematických dokumentů, koncertů, vlastní dramatiku i historické velkofilmy,“ dodává Petr Dvořák. V prvním pololetí uvede Česká televize v rámci připomínek významných jubileí například dokumentární cyklus Rudí prezidenti, dokumenty Válečné nevěsty, Okupace očima okupantů, Druhá republika a další.

Kromě dokumentárních novinek navázaných k výročím roku 2018 přinese jarní vysílání celou řadu tematicky rozkročených dokumentárních projektů – od společenských, jako například Manželské etudy po 35 letech od klasičky žánru Heleny Třeštíkové, přes původní novinky přírodovědných dokumentů (například cyklus Magické hlubiny o vodním světě Česka), až po premiérové cestopisy.

Déčko nadále posiluje oblast zábavného vzdělávání. Do tajů světa zvířat zasvětí malé diváky novinka Terčin zvířecí svět, logopedka Veronika bude v druhé řadě Logohrátek učit děti správně mluvit, Martin Finger jim bude v cyklu Čtení do ouška předčítat Staré pověsti české a pokračování cyklu Bankovkovi je zase naučí hospodařit s penězi.

Jednou z nejzásadnějších novinek ve vysílání ČT art bude nový kulturní magazín ArtZóna. Ambicí jeho tvůrců je obsáhnout kulturní dění v celé jeho komplexnosti a poskytnout prostor kritické reflexi. Pořadem diváky provede Saša Michailidis. Česká televize také spustí stejnojmenný kulturní web.


Video