Nový motoristický magazín České televize budou moderovat  novináři Jakub...

Nový motoristický magazín České televize budou moderovat novináři Jakub Rejlek, Ondřej Chamilla a Radek Vrtal. | foto: Česká televize - Daniel Martínek

V sobotu dopoledne startuje na ČT2 Auto moto svět

  • 8
V sobotu 5. června uvidí diváci v premiéře na ČT2 nový týdeník ze světa automobilů Auto moto svět. Půlhodinová relace představí témata spjatá s motorismem, dopravou i silničním provozem a doplní je užitečné recenze a testy. Magazín bude moderovat trojice Jakub Rejlek, Ondřej Chamilla a Radek Vrtal.

„Jsme rádi, že můžeme divákům České televize nabídnout pořad jak pro motoristické nadšence, tak i pro širokou veřejnost. Náš magazín se bude zabývat automobilovými novinkami, ale třeba také bezpečností na silnici. Ukáže praktické rady pro řidiče a ostatní účastníky silničního provozu, na své si přijdou fandové veteránů, auto moto kutilové a v neposlední řadě nebudou chybět rozhovory se zajímavými lidmi, kteří mají k těmto tématům co říct,“ popsal kreativní producent Petr Mühl.

Od července se všechny dětské pořady přesunou z ČT2 na ČT:D

Velkým tématem magazínu budou veteráni. Ve druhém díle se Jakub Rejlek posadí za volant auta z osmdesátých let. Jedním ze specifik týdeníku bude srovnávání kontrastů, a tak ve stejný čas otestuje nový elektromobil jeho kolega Ondřej Chamilla: „My mezi sebou rádi soutěžíme, takže nás to určitě nemine ani v tomto pořadu. V mnoha ohledech mám proti sobě velmi silné soupeře. Co se týče jízdy na spotřebu, tam kraluje Radek, co se týče jízdy na čas na okruhu, tam to bude zase těžké s Kubou. Ale pořád myslím, že v rámci výzev pořádaných na okruhu bych mohl uspět. Základním cílem je porazit Jakuba, protože on nerad prohrává. To bych mu alespoň jednou dopřál, ať okusí.“

Třetí z moderátorů, Radek Vrtal, se u vozů zaměřuje na praktické vlastnosti. „Vždy se zajímám o interiér. Myslím si, že všechno dokonalé a skvělé už tady bylo. Navíc se automobilky zhlédly v kompletně dotykovém ovládání, což je za mě čirý nesmysl. Klasická tlačítka, která byla dříve běžnou součástí palubní desky, je řidič schopný ovládat po paměti. Na rozdíl od dotykového displeje. Na jednu stranu se výrobci snaží cílit na bezpečnost, naproti tomu ale právě takovými prvky ji snižují. Rozumím argumentaci, že nabývá na kupní síle generace odrostlá na tabletech a mobilech a komunikující výhradně přes telefon a počítač, která to ocení. Ale pořád je to krok na úkor bezpečnosti,“ popsal.

Nový pořad částečně naváže na dřívější tvorbu České, respektive Československé televize. Inspiraci tvůrci hledají v pořadu Auto Moto Revue, který se začala vysílat před více než padesáti lety. Českoslovenští diváci tak měli motoristický magazín daleko dříve než třeba ve Velké Británii, kde se začal Top Gear vysílat až v roce 1977.

Půlhodinový týdeník Auto moto svět se bude objevovat na ČT2 pravidelně každou sobotu před polednem.

Nejlepší videa na Revue