ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Mediahub

Italský mediální magnát chtěl od synů odkoupit firmu, ti to odmítli

  • 0
Čtyřiaosmdesátiletý zakladatel jednoho z nejznámějších italských vydavatelství vytáhl proti svým synům, píše agentura Bloomberg. Carlo de Benedetti chtěl za 38 milionů eur (cca 1 miliarda korun) koupit 30% podíl společnosti GEDI Gruppo Editoriale, která vlastní i deníky La Repubblica či La Stampa.

CIR, holdingová společnost vydavatelství, jeho nabídku zamítla a označila ji za „zcela nepatřičnou“, napsala agentura Reuters.

De Benedetti společnost založil před čtyřiceti lety. V roce 2012 z ní odešel a rozhodující podíl převzali jeho synové Marco, Rodolfo a Eduardo. Když v minulých letech klesal počet prodaných výtisků novin, De Benedetti spílal svým potomkům, že firmu špatně řídí.

Svou nedělní nevyžádanou nabídkou chtěl docílit „oživení skupiny, s níž strávil velkou část života“, uvedl De Benedetti v dopise, který citovala agentura ANSA. Trojice synů nabídku kategoricky odmítla.

Rodolfa De Benedettiho, který je nyní předsedou představenstva holdingové společnosti, krok otce „šokoval“. CIR vlastní 43procentní podíl GEDI, předsedou jejího představenstva je Marco De Benedetti.

Vydavatelství se roce 2016 spojilo s mediální divizí automobilky Fiat Chrysler Automobiles NV. Fúze ale ke zvýšení prodeje novin nepřispěla. Loni GEDI odmítla nabídku převzetí, kterou ji učinil bývalý generální ředitel společnosti Telecom Italia Flavio Cattaneo, napsal Bloomberg s odvoláním na své dobře informované zdroje.

Carlo De Benedetti v 70. letech krátce řídil Fiat.

,

Video