Fotografie Ondřej Demla ze série Olympijské emoce

Fotografie Ondřej Demla ze série Olympijské emoce | foto: Ondřej DemlČTK

Držitelé Canon Junior Award obsadí korzo před Czech Photo Centre

Ve spolupráci se společností Canon, která má pod patronátem cenu pro mladé talenty Canon Junior Awards, připravilo Czech Photo venkovní výstavu posledních šesti držitelů tohoto ocenění. Výstavu zahájí vernisáž 11. ledna na korzu před galerií Czech Photo Centre a bude volně přístupná do května.

Na dvaceti panelech představí tvorbu David Kruliš, Jiří Královec, Oliver Beneš, Sebastian Vošvrda, Monika Řeháková a Ondřej Deml. Každý z autorů se věnuje jinému fotografickému žánru, přehlídka jejich tvorby tak bude velmi pestrá.

„V rámci spolupráce s Czech Press Photo vznikl další úžasný projekt, který podporuje rozvoj mladých talentů a lásku k fotografii. Věříme, že se výstava bude líbit a návštěvníci ocení nejen fotografie výherců Czech Press Photo, ale i kvalitu tisku z našich produkčních strojů,“ uvedla ředitelka komunikace Canon pro střední Evropu Eva Kučmášová.

První vítěz z roku 2016 David Kruliš se fotografii věnuje od malička, jeho vášní je focení automobilů, kterému se intenzivně věnuje a založil novou značku PDM vision.

Jiří Královec, který získal titul o rok později se ve své tvorbě soustředí především na portréty, dokument a komerční fotografii. Jiří byl oceněný dvěma cenami Czech Press Photo v roce 2017. Na panelech bude vystavena sportovní série, která vznikla ve spolupráci se společností Red Bull a dostala se například až na web Guardianu.

Oliver Beneš získal Canon Junior Award v roce 2018 s fotografií zatmění měsíce v Rakousku. S noční fotografií začal experimentovat už ve 14 letech. Aktuálně fotografuje sérii fotek Průhonického parku, která bude k vidění na výstavě na jaře.

Dalším oceněným je Sebastian Vošvrda, který získal cenu v roce 2019. Fotografii se začal věnovat v průběhu středoškolského všeobecného studia na VOŠG Hellichova v Praze. V tu dobu se začal seznamovat s reportážní fotografií a posléze fotil pro mladoboleslavský deník a občasně pro hudební časopis Fullmoon.

Vítězný snímek Czech Nature Photo, kosáci Igora Mikuly, vznikl na toaletě

Monika Řeháková vystudovala Užitou fotografii a média na Střední uměleckoprůmyslové škole. Po ní získala titul bakalář umění v oboru Audiovizuální tvorba a divadlo na JAMU v Brně, kde společně s Reklamní fotografií na UTB ve Zlíně pokračuje v magisterském studiu. Za snímek Srkze získala titul Canon Junior Award v roce 2020.

Letošním držitelem ocenění je nejmladší fotograf agentury ČTK Ondřej Deml. Fotografuje od roku 2005, přičemž posledních sedm let se věnuje převážně reportážní fotografii. Oceněna byla jeho série Olympijské emoce z her v Tokiu.

Merkelová s migrantem doprovodí nový ročník soutěže Czech Press Photo


Nejlepší videa na Revue