| foto: ??????? ???????, Mediahub

Bu bu bu, modrá velryba zabije vaše děti. A sežere vám lančmít

Kdokoliv má u policie na svědomí spuštění paniky kolem tzv. Modré velryby, zaslouží si okamžitě vyhazov

Pokud jste o fenoménu Modré velryby ještě neslyšeli, patrně jste poslední dny trávili mimo všechna média. Televize, internet i print, všichni šílí z nebezpečné hry, jejíž organizátoři nutí děti k sebevraždám. Alespoň nás o tom ve čtvrtek informovala ve své zprávě česká policie, která tak strachu z Modré velryby dodala potřebnou dynamiku. "Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež," oznámila ve čtvrtek mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. 

Sebevražedná hra, při které mají děti plnit různé úkoly až je nakonec tajemný organizátor vyzve k sebevraždě, má pocházet z Ruska, kde ji ostatně už řešil i vládce vší Rusi Vladimír Putin. V Rusku ji rozvířila média (Novaja gazeta) a panika se postupně dostala směrem na západ a tedy i k nám. Fenoménem se zabývala třeba Svobodná Evropa, která ve svém článku konstatuje, že nebyla prokázána přímá souvislost mezi hrou a spáchanými sebevraždami v Rusku. Ke stejnému závěru došel i web Snopes.com nebo i bulharští investigativci, jak informuje BalkanInsight. V češtině naprosto precizně celý příběh zpracovala třeba Alina Holušová na webu zpravy.tiscali.cz. Policejní paniku už zpochybnili i v rámci projektu E-bezpečí a dokonce i Novinky.cz uvedly, že se nejspíš jedná o hoax

Tyhle informace nejsou nic nového. Fenomén Modré velryby jako jakéhosi hnutí tajemných lidí, kteří nutí po světě děti k sebevraždám, vyvolává pochyby od začátku. Každý soudný člověk se základy angličtiny (nebo prostě použiji Google překladač), musí okamžitě zjistit, že tady něco smrdí. Ne tak česká policie, která naprosto nezodpovědně za spolupráce médií, která podobné zprávy milují jako nic jiného, zapříčinila neskutečnou paniku mezi rodiči. 

Ta panika může mít za následek několik věcí - vyděšené rodiče, spoustu vykuků, kteří si začnou zakládat profily s názvem Modrá velryba a jako se to už stalo ve světě, začnou z různých teenagerů pod záminkou, že jsou administrátoři drsné hry, loudit peníze, nebo s lidmi různě manipulovat a nakonec to skutečně může některé děti ponouknout k sebepoškozování, protože přesně taková hromadná mediální panika na citlivou duši působí jako nic jiného. Samozřejmě dá rozum, že tento fenomén mnohé teenagery přitahoval už když se zprávy objevily v Rusku. Mluvili o něm, vyhledávali si informaci a některé jedince to mohlo přitahovat jako jakýsi virtuální tajemný kult. Teď to všechno díky naší policii a médiím bude mnohem horší. 

Pokud chtěla policie konat, měla diskrétně informovat krizové linky a dělat skutečnou policejní práci - tedy pátrat po tom, zda vůbec tajemní organizátoři hry existují a pokud ano, najít je. Místo toho udělala na celý národ šílené bu bu bu, za které by měli zodpovědné policisty poslat šlapat chodník do Bruntálu. 

Tohle zkrátka česká policie nezvládla. A nezvládla to ani některá média, která prostě neměla přebírat automaticky každou pitomost, kterou policie vypustí do světa a poslat ji dál. Zjistit si víc, že na tom všem něco smrdí, dá práci průměrnému českému novináři asi tři minuty. 

Aktualizace 14. 4. Manažer pro internetovou bezpečnost v Seznam.cz Martin Kožíšek pro agenturu ČTK dnes uvedl, že počet hledání návodu na zahrání Modré velryby se navýšil o stovky procent...


Video