ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

BBC bude učit kreslit akty, nahé modely budou živě na obrazovce

  • 7
Britská veřejnoprávní stanice BBC přiblíží divákům základy kresby aktu ve speciálním pořadu Life Drawing Live! Televize chystá přímý přenos z ateliéru, kde budou divákům dvě hodiny pózovat nahé modely. Informoval o tom list The Times.

Pokyny ke kreslení aktu získají diváci od profesionálních výtvarníků a výtvory mohou po dokončení zaslat do televize, která nejlepší díla na závěr vysílání ukáže na obrazovce.

Pořad stanice BBC Four má být příspěvkem k trendu takzvané „pomalé televize“, v němž nejde o akční zábavu, ale spíše o neuspěchaný vhled do nejrůznějších oborů. Šéf stanice Cassian Harrison slibuje, že půjde o „meditativní zážitek“.

„Cítíme, že životní tempo je rychlejší, než by mělo být. Sama televize k tomu už delší dobu přispívá a stala se mnohem hlučnější a rychlejší,“ poznamenal Harrison.

Nový formát má zaujmout zejména amatérské výtvarníky, ale i diváky, kteří touží po zklidnění. Nabídne živý pohled do ateliéru, kde bude desítka lidí kreslit nahé modely. Pózovat budou ženy i muži a všechny modely budou vždy po určitém časovém úseku své pózy měnit.

Nekonečné přenosy na SlowTV přináší iDNES.cz ve vlastní režii

Pořadem bude provázet moderátorka Josie D’Arbyová a odborné rady budou poskytovat profesionální malíři Daphne Toddová a Lachlan Goudie. Ti například diváky naučí, jak si před kreslením rozcvičit ruku nebo jak správně zachytit proporce.

Trend pomalé televize před lety zpopularizovala norská televize NRK, která například nabídla 12hodinový pohled na hořící oheň, bez přerušení sledovala cestu vlaku po 371 kilometrů dlouhé trati bergenské železnice nebo několikadenní plavbu oblíbené výletní lodi mířící z druhého největšího norského města Bergenu podél západonorského pobřeží daleko za polární kruh do severonorského města Kirkenes.

Ani pro BBC Four není pomalá televize úplnou novinkou, na Štědrý den například vysílala 90minutový přenos, ve kterém diváci sledovali inuitského lovce, jak si v Grónsku stavěl iglú.

,

Video