Logo společnosti Cambridge Analytica

Logo společnosti Cambridge Analytica | foto: Mediahub

Americká vláda a FBI vyšetřují firmu Cambridge Analytica

Americké ministerstvo spravedlnosti a FBI vyšetřují britskou společnost Cambridge Analytica, která se tento měsíc rozhodla ukončit svou činnost v důsledku skandálu kolem nakládání s údaji uživatelů facebooku. Informoval o tom list The New York Times s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.

Konzultační firma Cambridge Analytica se letos dostala do centra pozornosti kvůli obvinění, že neoprávněně získávala osobní data desítek milionů uživatelů internetové sítě facebook. Tato data údajně využila pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.

Federální vyšetřování v USA se podle listu zřejmě zaměřuje na finanční aktivity společnosti Cambridge Analytica a na způsob, jakým firma získávala osobní údaje z facebooku i z dalších zdrojů. Vyšetřovatelé údajně oslovili například banky, které s touto firmou spolupracovaly, a kontaktovali také společnost Facebook.

Vyšetřování se podle listu účastní mimo jiné Brian Kidd, vedoucí pracovník z odboru ministerstva spravedlnosti pro finanční podvody. Ten prý tento měsíc navštívil Londýn, aby vyslechl bývalého zaměstnance firmy Cambridge Analytica Christophera Wylieho, který praktiky kolem zneužívání osobních dat z facebooku odhalil.

"Mohu potvrdit, že jsem byl kontaktován FBI a ministerstvem spravedlnosti a zodpověděl předběžné otázky," uvedl podle listu Wylie. "Plánujeme další setkání, které vyšetřovatelům poskytne důležité odpovědi," dodal.

Podle listu zatím není jasné, zda je nynější vyšetřování firmy Cambridge Analytica nějakým způsobem spojeno s pátráním zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera ohledně údajného ruského vlivu na prezidentské volby ve Spojených státech. Členové Muellerova týmu údajně loni v prosinci vyslýchali minimálně dva vedoucí pracovníky firmy Cambridge Analytica.

Firmu Cambridge Analytica nyní vyšetřuje také britský Národní kriminální úřad (NCA). Ten zkoumá řadu obvinění, včetně údajných snah zaměstnanců Cambridge Analytica o podplácení zahraničních činitelů či ničení důkazů, píše The New York Times.

Wylie uvedl, že s NCA spolupracuje. "Je tu mezinárodní vyšetřování koordinované Národním kriminálním úřadem v Británii a já hodlám ze všech sil pomáhat a spolupracovat," prohlásil.

Wylie v této kauze již koncem března vypovídal před výborem pro digitální technologie, kulturu, média a sport britského parlamentu. Dnes má předstoupit před právní výbor amerického Senátu.


Video