Reportáž skončila 8. 8. 2015 14:57

Letní jízda prázdninovým Českem

Cesta našeho fotoreportéra Petra Topiče kolem České republiky

17:59
Jejda, takže vody v říčce bylo spíš na broďáky, než na holínky. Budu sušit.
17:49
Vydal jsem se ještě k říčce Křemelná, kterou si přehradili bobři. Pak ještě zkusím Vltavský luh a budu se poohlížet po noclehu. Uvidíme, jak pochodím uprostřed sezóny.
16:14
Napodruhé jsme u Borové Lady měli štěstí. Mládě na hnízdě sedělo a nespalo. Jde vidět, že už přeci jen také přepeřuje. Vypadá jako čapí pankáč.
15:22
Kousek za Želnavou jsme v lese viděli mládě čápa na topolu osice. Původně tam byla tři mláďata, ale zbylo jen jedno. Tohle už se přepeřuje. Rodiče byli někde na lovu. Mládě o nás vědělo a krčilo se v hnízdě.
13:54
13:33
Vjeli jsme do Boletic. Doufám, že dnes vojáci nestřílí.
11:31
V oblasti Borové Lady se nám podařilo dohledat hnízdo čápa černého. Po chvíli hledání vhodného místa jsme vevnitř spatřili mládě. Stále v prachovém peří. Vypadá to na náhradní snůšku.
9:00
Koukal jsem cestou na Otavu a místy je ukrutně málo vody. V korytě oschlé kameny a tenoučký pramínek uprostřed.
8:03
Sice jsem chtěl přenocovat u pole techniky, ale ubytovací kapacity v okolí byly beznadějně naplněny. Takže dál do Sušice. Prima apartmán v hotelu Pekárna za necelých 700. Jedu dál do Kašperek na schůzku s ornitologem.
21.7.2015
19:15
17:33
  • Topič Petr: Online #5894

    V Seměvici jsem potkal paní Novotnou s dětmi. Do obce se nedávno přestěhovali. / Autor: Petr TopičMAFRA

16:15
Jeden z paraglidistů se na Rané, kde jsem byl minulý týden, zmínil, že na Plzeňsku spravuje farmu s jeleny, daňky a muflony. Slovo dalo slovo a dnes jsem se tam zastavil.
12:52
Chytl jsem ho nejspíš někde cestou ke Klášteru Nový Dvůr. Mniši jsou v klauzuře, takže se návštěvníci dostanou obvykle jen do přilehlého obchodu. Ten má ke všemu otevřeno jen v sobotu a v neděli. Naštěstí jeden z mnichů právě doplňoval zboží. Koupil jsem dvě hořčice, které tu vyrábějí. A nakonec jsem mohl i do kostela. Zrovna se totiž konala polední modlitba. Leč uvnitr se nesmí fotit. Je to však nádherná stavba. Strohý bílý interiér bez jakýchkoli ozdob. Lodi vévodí po stranách nádherně řešena okna -  štěrbiny, kterými dovnitř proudí měkké světlo. K tomu žalmy, nádhera. Jiný svět, který zůstává záměrně uzavřen za zdí.
12:43
  • Topič Petr: Online #5894

    Byla to jen otázka času. Hřebík. Prý to však bude otázka 15 minut. / Autor: Petr TopičMAFRA

9:58
K snídani ve Stříbře jsem dostal vajíčko na hniličku od bývalého žoldáka. V devadesátých letech sloužil v rovníkové Africe v polosoukromé armádě. Hlídal lidi v diamantových dolech. Historek měl spoustu, podobně jako jizev. O některých věcech mluvil spíš jen v náznacích. Vzal mi prst a vrazil ho do svého předloktí. Dosáhl jsem přes kůži až na kost. "Nesrostlo to. Nejhorší je dětská armáda," vysvětlil mi. Ve stehně má dodnes kulku od beretty. Je moc blízko tepny, nechali ji raději tam. Předloktí posekaná od mačet. Jednou mu prý ruplo v hlavě a zdrhl za kopečky. A pak s Holanďany do Afriky. Pak Francie a domů. To ale v klepetech. Vrátil se až po rozpadu Československa. Odseděl si něco za službu v cizí armádě. Fotit se? Raději ne. Nedávno se mu objevilo na mobilu neznámé číslo z ciziny. Jeho bývalý ruský parťák prý umřel.
7:13
  • Topič Petr: Online #5894

    Už to vypadalo tak nadějně. Ale nezaprší a nezaprší. Objednal jsem se na dnešek na splouvání Teplé Vltavy. Volal jsem tam a není na čem plout. Je sucho. Takže se zdržím někde kolem Plzně či Klatov. / Autor: Petr TopičMAFRA

20.7.2015
17:31
  • Topič Petr: Online #5894

    Děti se na mě sesypaly. Vlaďčina maminka udělala čaj. A ještě pojedeme na hřiště. Možná stihnu i ptačí rezervaci Amerika. / Autor: Petr TopičMAFRA

14:20