Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fialova vláda seškrtala růst platů, politikům je chce zmrazit na rok

  14:51aktualizováno  17:23
Seškrtat dříve avizované zvýšení platů ve veřejné sféře se rozhodla vláda. Platy pracovníků v sociálních službách v příštím roce stoupnou o 700 korun. Zdravotníkům se vláda rozhodla platy zvýšit o šest procent a pedagogickým pracovníkům o dvě procenta. V případě státních úředníků a ústavních činitelů mají být dokonce platy na rok zmrazené. Odbory to kritizují.
Vláda projednávala nová protiepidemická opatření a také rozhodovala, zda bude...

Vláda projednávala nová protiepidemická opatření a také rozhodovala, zda bude kvůli covidu povinné testování zaměstnanců. Na snímku premiér Petr Fiala (ODS). (29. prosince 2021) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

„Vláda schválila takové navýšení, které zohledňuje stav rozpočtu,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala. „Musí být solidarita i z naší strany,“ řekl ministr práce a sociálních věcí, šéf lidovců Marian Jurečka. Neprošel tak návrh poslance Andreje Babiše (ANO) na pětileté zmrazení platů vrcholných politiků.

V případě pedagogů vláda podle Fialy přistoupila ke zvýšení mimo jiné také proto, aby platy učitelů neklesly pod 130 procent průměrné mzdy. V případě zmrazení platů ústavních činitelů už ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje příslušnou novelu zákona. Jurečka následně uvedl, že návrh předloží na jednání vlády 5. ledna a ve stavu legislativní nouze by jej Parlament měl projednat do konce ledna.

Středeční rozhodnutí vlády zmrazit platy ve státní službě však kritizují odbory, považují to za výsměch desítkám tisíc státních zaměstnanců a úředníků. V tiskové zprávě to uvedl Odborový svaz státních orgánů a organizací (OSSOO), který státní zaměstnance a zaměstnance veřejné správy sdružuje.

Odborový svaz státních orgánů a organizací poukazuje na to, že právě státní zaměstnanci se během pandemie mimo jiné podíleli na vyplácení všech kompenzací, krizového ošetřovného nebo trasování nakažených osob a jejich platy teď reálně klesnou. Přitom i na ně dopadá inflace, zvyšování cen energií a další aktuální ekonomické problémy, podotýkají odbory.

„Je skandální, že nová vláda rozhodla o zmrazení platů zaměstnanců státu,aniž by se obtěžovala jednat s odbory, nebo to oznámit na tripartitě. Ale je od ní hezké, že jim jedním dechem zároveň přihodila více práce,když budou například vyřizovat žádosti o pomoc s placením za energie,“ vyjádřil se předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Počkejte si na vládu, řekli zástupci koaliční rady po tříhodinovém jednání

Předseda OSSOO Pavel Bednář i Středula kritizují vládu také za to, že s nimi o zmrazení platů nejednala. „Vláda s námi vůbec nejednala, vzkazy o platech vyslala pouze přes média. Ačkoli vláda na ministerstvech již chystá místa pro své lidi, což pochopitelně rozpočtové náklady přinese, na lidech, na kterých celá státní správa stojí, a kteří často nemají ani 30 000 korun hrubého, chce ale šetřit,“ uvedl Bednář. Podle Středuly tím vláda porušila zákoník práce. Do budoucna doufá, že vláda povede dialog, jak avizovala.

Navýšení učitelům je malé, říkají asociace

Navýšení platů pedagogů jen o dvě procenta místo tří nenaplnilo jejich očekávání, podle zástupců školských asociací není kvůli inflaci dostatečné. „S ohledem na stav státních financí je to ale asi maximum možného,“ uvedla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Doufá v to, že platy učitelů zůstanou na slíbených 130 procentech průměrné mzdy.

Předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček ocenil to, že k navýšení platů pedagogů dojde. „Nicméně opravdu jsme očekávali, že to budou zhruba tři a něco procenta,“ řekl v České televizi. Připomněl, že dosavadní prohlášení politiků byla o tom, že učitelé dostanou přidáno a redukce se jich nedotkne.

Kritičtější byl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. „Deklarovaná priorita školství nové vlády dostala velkou trhlinu. Ještě ani nezačali a už zklamali. Učitelé nám volají, že jde o výsměch a podraz,“ uvedl. Podle místopředsedkyně svazu Markéty Seidlové vláda rozhodla nepromyšleně, ze dne na den, navzdory ujišťování, že tři procenta pro učitele zachová.

To, že vojákům vzrostou platy o sedm stovek měsíčně, potvrdila v průběhu jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová z ODS. O sedm stovek by platy měly vzrůst také policistům, hasičům a celníkům.

Voják s hodností svobodník by měl příští rok mít základní tarif 27 550 korun, rotmistr 37 400 a poručík 40 260. U bezpečnostních sborů, mezi něž patří policie, hasiči, celníci nebo vězeňská služba, tarif záleží na době praxe a na tarifní třídě. Dostávat by tak nově měli podle svého zařazení od 19 910 do 62 220 korun. Někteří příslušníci bezpečnostních sborů mají tarify navíc navýšeny o deset procent.

Exministryně financí nesouhlasí

Ke kritice ze strany odborů se přidala bývalá ministryně financí Alena Schillerová. „Už víme, kdo škrty ve státním rozpočtu pocítí jako první. Zaměstnanci například úřadů práce, krajských hygienických stanic nebo finančních úřadů dostanou nulu!,“ uvedla na Twitteru. Odsoudila i nižší navýšení platů pro policisty, pracovníky sociálních služeb či učitele.

Naopak podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové vláda prokázala, že konsolidaci veřejných financí myslí vážně. „Na lehkou váhu nebere ani riziko mzdově inflační spirály. Z dnešního rozhodnutí o zmrazení platů ústavních činitelů a státních úředníků plyne, že se odhodlala začít sama u sebe a jít příkladem,“ uvedla na Twitteru.

Minulá vláda počítala s růstem u vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů o 1 000 korun, dalším státním zaměstnancům chtěla přidat 1 400 korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS se ale proti tomu postavil.

„Státní rozpočet je v katastrofálním stavu,“ řekl po jednání vlády Stanjura. Oznámil, že s výsledkem za celý letošní rok seznámí vládu příští týden ve středu a o den později bude o výsledcích hospodaření informovat veřejnost na tiskové konferenci. Ke konci listopadu skončil státní rozpočet ve schodku 401,5 miliardy korun.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...