Rodičovský příspěvek se zvýší. 300 tisíc korun získá jenom část rodin

  • 618
Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun. Dosáhnou na to ale jen rodiny s dětmi do čtyř let, které budou v lednu 2020 stále dávku od státu pobírat. Je to asi osmdesát procent rodin s malými dětmi. Zvýšení rodičovského příspěvku za současných 220 tisíc korun bude stát 8,6 miliardy korun.

Neprošly návrhy poslanců ODS, SPD, KDU-ČSL a Pirátské strany, aby na vyšší rodičovskou dosáhly všechny rodiny. To by bylo o 2,5 miliardy dražší. Poslanci vládních stran ANO a ČSSD, ale i komunistů se přiklonili k úspornější variantě.

Kdyby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhly všechny rodiny s dětmi do čtyř let, i ty, které si již částku 220 tisíc korun stihly vybrat, bylo by to pro státní kasu o 2,6 miliardy korun dražší. 

To, aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhly všechny rodiny s dětmi do čtyř let, neúspěšně ve vládní koalici prosazovala ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová. „Aby vůbec vyšší rodičovský příspěvek byl, museli jsme přijmout kompromis,“ řekla iDNES.cz Maláčová.

Poslankyně Pirátů Olga Richterová prosadila zvýšení minimální rodičovské na 10 tisíc korun, ze stávajících 7600 korun. Zákon, který pak podpořili úplně všichni přítomní poslanci, ještě musí projednat Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

Jednání o zvýšení rodičovské předcházela přetahovaná o zvýšení daní. Poslanci ANO, ČSSD a KSČM schválili vládní daňový balíček. Vláda prosazovala, aby byly v rozpočtu peníze i na zvýšení rodičovského příspěvku.

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová prozradila, že dostala od části opozice nabídku, za jakých podmínek projde daňový balíček. Když z něj vypadne zdanění technických rezerv na životní pojištění, vyšší zdanění loterií a zdražení zápisu do katastru nemovitostí.

Jednání s ANO potvrdil šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, zato lidovec Marek Výborný řekl, že o ničem neví, a šéfa poslanců ODS Zbyněk Stanjuru naštvalo, že Schillerová mluví o detailech uzavřeného jednání. Na jednání, které se konalo minulý týden, byli Schillerová, šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, Kalousek a Stanjura.

Vládní strany ANO a ČSSD se ale dohodly, že nabídku ODS a TOP 09 odmítnou. Daňový balíček i tak s pomocí komunistů prosadily.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video