Ministryně financí Alena Schillerová (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po zasedání vlády. (7. ledna 2019) | foto: ČTK

Poslanci potvrdili vyšší rodičovský příspěvek 300 tisíc jen pro část rodin

  • 784
Na vyšší rodičovský příspěvek 300 tisíc korun dosáhnou jen rodiny s dětmi do čtyř let, které budou v lednu 2020 stále dávku pobírat a nestihly si již vybrat 220 tisíc. Potvrdili to poslanci, když přehlasovali Senát. Nárok na vyšší rodičovský příspěvek 300 tisíc korun bude mít od ledna osmdesát procent rodin s dětmi do čtyř let.

Ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Jana Maláčová musela přiznat, že se jí nepodařilo přesvědčit svou stranu, aby vyšší rodičovský příspěvek dostaly všechny rodiny s dětmi do čtyř let. „Líto mi to je,“ řekla Maláčová.

Sněmovna tak v úterý potvrdila kompromis, který už jednou prosadili poslanci ANO, ČSSD a KSČM, podle kterého se zvýšení rodičovského příspěvku nemá týkat všech, ale asi osmdesáti procent rodin s malými dětmi. Pro bylo 186 poslanců ze 187 přítomných, zdržel se jediný poslanec, bývalý šéf komunistické strany Miroslav Grebeníček. Zákon musí potvrdit už jen prezident Miloš Zeman.

Druhá varianta, o které se hlasovalo a kterou navrhl Senát a podporovala opozice, by zajistila vyšší rodičovský příspěvek 300 tisíc korun všem rodinám s dětmi do čtyř let. Pro senátní verzi bylo jen 79 poslanců ze 179. Pro byli poslanci opoziční ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Trikolóry. Nikdo z poslanců, kteří podporují vládu Andreje Babiše. Právě k nelibosti jeho ANO se Maláčová marně pokoušela přesvědčit poslance ČSSD, aby podpořili spíše Senátem vrácenou štědřejší verzi.

Maminky přesvědčovaly poslance. Babiš jedné slíbil, že jí příspěvek doplatí

„Pokud jsme všichni zvedli ruku pro rozpočet, bylo by to velice nestandardní, abychom nyní změnili názor,“ reagoval na její nápad premiér Andrej Babiš.

Za „nešťastný“ označila vývoj názorů ministryně práce a sociálních věcí Hana Aulická Jírovcová z KSČM, která vládu ANO a ČSSD toleruje a která ji také při klíčových hlasováních podporuje. Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v reakci na rozhodnutí poslanců ČSSD řekl, že dohody se mají ctít.

Trestáni jsou ti, kdo zvolili dvouletou verzi čerpání, řekl šéf ODS

Do Sněmovny dorazily i maminky s malými dětmi, které osobně Schillerovou přesvědčovaly, že vyšší rodičovský příspěvek by měly dostat všechny rodiny s dětmi do čtyř let. Nepřesvědčily ji, protože rozpočet podle ní nepočítá s výdajem 2,6 miliardy korun navíc. Právě tolik by plošné navýšení rodičovského příspěvku stálo.

Šéf ODS Petr Fiala upozornil, že pravidla pro vyplácení rodičovského příspěvku jsou nastavena tak, že rodiny si mohou vybrat, zda chtějí příspěvek pobírat dva či čtyři roky. A nyní je podle Fialy „trestán“ ten, kdo si vybral kratší pobírání příspěvku. Poslanec Jan Bauer řekl, že když projde vládní verze, mohla by být podána ústavní stížnost.

„Sněmovní verze je diskriminační,“ řekla poslankyně STAN, místopředsedkyně hnutí Věra Kovářová. „Nemyslíme si, že by rodiče s malými dětmi, kteří již začali pracovat, měli být hendikepováni,“ uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. O diskriminaci části rodičů mluvila také lidovecká poslankyně Pavla Golasowská. Podle šéfa SPD Tomia Okamury na to, co prosazuje vládní koalice, doplatí matky samoživitelky s malými dětmi, které musely jít do práce, protože si nemohly dovolit zůstat doma s dítětem.

Poslanci kývli i na vládní daňový balík

Poslanci ANO, ČSSD a KSČM také i napodruhé prosadli vládní daňový balíček, který počítá se zvýšením spotřební daně z lihovin a z tabákových výrobků, a který také vrátil Senát. Senátoři se postavil proti zvýšení zdanění loterií a zdvojnásobení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Chtějí také upravit zdanění části technických rezerv pojišťoven.

Už dopředu ale bylo jisté, že daňový balík potvrdí většina poslanců – ANO, ČSSD a KSČM – v původní sněmovní verzi. „Daňový balíček projde,“ řekl šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. A nepletl se. Pro bylo 108 poslanců ANO, sociální demokracie i komunistů, kteří vládu tolerují. „Je to velká úleva,“ řekla ministryně financí za ANO Alena Schillerová,


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video