Michal Trvalec pracuje na zvonu pro Svatého otce už několik týdnů. Má hotovou formu a ve čtvrtek bude se svými pomocníky odlévat. „Pak musí pomalu úplně vychladnout, takto velký zvon tak dva dny,“ podotýká zkušený zvonař, který odlil už na tisíc zvonů.
„Splnil se mi ten největší sen, vyrábět zvon pro Svatého otce,“ říká muž, který původně pracoval ve slévárně a po sametové revoluci, hned v roce 1990, chtěl na Slovensko vrátit zvonařské řemeslo, které zaniklo už před druhou světovou válkou.
Musel se hodně učit, prostudovat spoustu skript, zkoušet různé postupy. Při výrobě formy zvonu se mu osvědčilo míchat hlínu s plzeňským ležákem. „Mám s ním nejlepší zkušenosti. Pivo používáme se synem kvůli lepší přilnavosti a pevnosti materiálu. Pivo obsahuje škrob a forma pak lépe přilne k výzdobě. To je potřeba, protože se pak vypaluje při teplotě až 700 stupňů,“ vysvětluje Michal Trvalec.
Jak se vyrábí zvonPráce začíná výrobou formy, což trvá měsíc až dva. Jako první se připravuje forma pro vnitřní profil zvonu ze speciální hlíny, která musí dobře zaschnout. Pak následuje příprava tzv. košile, neboli falešného zvonu. Na jádro se po zaschnutí nanese další jemná vrstva hlíny. Pak se na košili přilepí všechny reliéfy a výzdoba. Když je forma falešného zvonu dokončena, nanáší se na ni poslední část formy, její plášť – nejsvrchnější vrstva hlíny. Velmi opatrně, často ručně, se vmačkává ke košili, aby se výzdoba zvonu dokonale obtiskla. V této fázi se do formy lije pivo. Forma se suší a vypaluje většinou tři dny až při 700 °C. Následuje odlití, které trvá kolem čtyř hodin. Po vychladnutí se nadzdvihne plášť a odstraní košile, upraví se případné nedostatky vzniklé při sušení a pálení a plášť se vrátí zpět. Do předehřáté formy se vlije zvonovina, směs mědi a cínu. Po vychladnutí zvonař zjistí, zda má zvon očekávaný tón. |
Když se to v Plzeňském Prazdroji dozvěděli od své zaměstnankyně, která pochází ze Žarnovice, požádali zvonaře o spolupráci.
Plzeňské pivo ve Vatikánu poprvé ochutnali už před 112 lety a už sedmým rokem trvá tradice, kdy pivovar posílá Svatému otci požehnanou várku ležáku a tematický velikonoční dárek. V minulých letech to byly třeba pohár od Bořka Šípka nebo dřevěný soudek a letos, při 175. výročí od uvaření první várky piva v Prazdroji, to bude zvon.
Výročí pivovaru připomene i pečeť zdobící vrchní část zvonu. Kromě toho se na plášti objeví i bazilika svatého Petra. S výzdobou pomáhá Trvalcovým akademická malířka. Právě zdobné prvky ovlivňují i tón zvonu.
„Zvon musí být vždy nad tón, pak se dá doladit. Pokud je pod tón, je to horší. U výroby zvonkohry, kde jsou zvony čisté, hladké, je to jiné. Tento zvon je hodně zdobený,“ říká mistr, jehož zvon pro papeže Františka bude znít tónem h.