Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Stohhoven aneb jak internet ovlivňuje politiku i zločin

  14:01
Provokatérská skupina ukradla a zveřejnila mobilní čísla předních politiků. Nejenže to není umění, není to ani dětinská hříčka. Zneužití internetu je vážná hrozba. Podobnou hrozbou je i zatím virtuální sprostota a agresivita.

Výtvarníci ze skupiny Ztohoven nechali návštěvníky výstavy v galerii DOX zavolat nebo napsat českým politikům. (22. listopadu 2012) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Věru pěkné SMS dostává ministr Kalousek! "Denně se modlím, aby jsi zemřel na rakovinu ve strašných bolestech... Hajzle, podpálíme ti barák a oběsíme tě i s dětmi... Ty flanďácká kurvo, přibijeme tě na kříž hlavou dolů, uříznem ti koule a nacpem ti je do krku."

Dostává je proto, že jeho soukromé mobilní telefonní číslo, stejně jako čísla dalších politiků, zveřejnila provokatérská skupina, která si říká Ztohoven. Ponechme stranou morální rozhořčení nad takovým porušením soukromí a nad úrovní diskuse. Nemusím být škrtající ministr financí, ale pouhý novinář, abych občas nedostal zprávy a dopisy ve sprostotě mnohem nápaditější.

Pokusme se odpovědět na tři otázky, které provokace pečlivě připomíná: Bude mít internet a jeho zneužívání stále větší vliv na politiku? Přispívá rozšíření internetu k hrozivě rostoucí vulgaritě a nekompetentnosti ve veřejných debatách? Pokud ano, dá se s tím něco dělat?

Piráti od Vltavy

Pirát z Prahy Kožený je vězněm v Karibiku. Pražští piráti od Vltavy už zahájili útok na Senát. Sice zatím do dveří strčili jen prstíček, když tam prošel pan Michálek, jehož podporovali s dalšími dvěma stranami. Ale jsou tam a jejich vliv bude narůstat.

Pirátská strana sdružuje první internetovou generaci. Mladé lidi s vyhraněným názorem nejen na duševní vlastnictví (žádné dle nich není), ale i na revoluci v politice. Na rozdíl od Ztohoven jim jde o vážné věci. Politika v době globálního tržiště a globální hospody, kterou vytvořil internet, má být modernější a demokratičtější.

Jak se stará nedigitální politika vyčerpává a vyrůstají další generace internetových lidí, je velmi pravděpodobné, že vliv IT politiky výrazně poroste. Vzroste tlak na pořádání referend a plebiscitů po internetu, zástupci lidu, kteří nebudou ovládat sociální sítě, budou mít obrovskou nevýhodu. Kam až tato revoluce dojde, nelze předvídat, protože internetové technologie se vyvíjejí neuvěřitelně rychle.

Provokace Ztohoven ukázala horší stránku internetové revoluce. Jako každý člověk, i politici mají dvojí identitu: fyzickou a digitální. Té digitální přibývá. Prezidentova ochranka vyhořela při jeho fyzické obraně v Chrastavě. Proti útokům na digitální identitu žádná ochranka neexistuje. Hackeři, tedy skuteční, ne salonní piráti, jsou schopni se vloupat do každého počítače. Pokud by jejich útoky na politický život byly soustředěné a kvalifikované, mohly by ho z valné části nebo zcela ochromit.

Odhalovat hackery je možné, ale krajně obtížné. Masivní útok na všechny elektronické systémy, které používají politické strany a státní orgány, lze klidně spáchat z Novosibirsku nebo Panenských ostrovů. To, že takový terorismus není zatím rozšířen, neznamená, že jeho doba nenastane. Každá zbraň, která byla vynalezena, byla i použita.

Proud fekálií

Jazyk postupně hrubne. Tak jako mluvili za mého mládí pověstní dlaždiči, mluví dnes desetileté rozkošné dívenky, když si hrají s panenkami Monster High. Jenže to, co se projevuje nejen v nenávistných SMS Kalouskovi, ale prakticky v každé necenzurované internetové diskusi, je něco jiného.

Sprostá slova jsou jen konvence a porušování tabu. To, co se line z internetu, je nenávist. Každý je v diskusích machr na vše. Kdo má jiný názor nebo napsal něco, čemu nerozumím, je k...č...p... a tak dále. Každopádně úplně směšný ubožák. Každopádně si zaslouží „scípnout“ a jeho rodina též.

Anonymita a svoboda internetu ukazuje to, co dřív viděl jen Bůh, a sice jací jsme v hloubi duše. To není jen nepěkný pohled - je hnusný.

Pohoršovat se nemá smysl. Je však dosti pravděpodobné, že tato virtuální agresivita a zloba se přelijí dříve či později do fyzického prostoru. Případ vraha Breivika je prvním hrozným znamením tohoto trendu.

Co s tím?

Jeden Ztohoven (nechme je raději v anonymitě, říkejme jim jen takto) byl vláčen a nakonec vězněn za to, že vyměnil panáčky v semaforech. Ale není krádež a zveřejnění soukromých dat nesrovnatelně závažnějším zločinem? Policie zatím nezasáhla proti těm, kdo posílali falešné SMS ve Sněmovně. Zasáhne proti těm, kdo ukradli čísla?

Ministr Kalousek nechce nikoho žalovat. Je to sice řekněme chlapský postoj, ale zcela chybný. Internetové zločiny jsou na vzestupu, a právě díky anonymitě pachatelů a tomu, že se nevystavují riziku, jsou mimořádně zbabělé a podlé. Svoboda sítě by neměla být omezena, to však neznamená, že by měla zůstat prostorem pro beztrestné zločiny. Zákony, justice a policie jsou pozadu. Je načase jednat, internet je mimořádně rychlý a v tomto nebezpečný.

Složitější je to s potenciálně nebezpečnou sprostotou na síti. Nechci znít mentorsky, ale soudím, že bez soustředěného úsilí o výchovu k internetové slušnosti se obrátí proti lidem, stejně jako agresivní protižidovské karikatury předznamenaly holokaust...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Florida bude učit děti o nebezpečí a zlu komunismu. Guvernér podepsal zákon

20. dubna 2024  12:34

Floridský republikánský guvernér Ron DeSantis podepsal tento týden zákon požadující vyučovat ve...

Bruselská bitva o ukrajinské pole. Český europoslanec může Kyjevu „zatopit“

20. dubna 2024  12:32

Europoslanec Martin Hlaváček ve čtvrtek vyzval všechny poslance Evropského parlamentu, aby se k...

Tři lidé se zranili při hromadné nehodě na Náchodsku, přistával vrtulník

20. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  12:24

Dvě auta, kamion a autobus se v sobotu ráno srazily na obchvatu České Skalice u Říkova na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...