Stanislav Penc (vlevo) a Zdeněk Suchý volali z Open Air Music Festival premiéru Jiřímu Paroubkovi, ten popřál pěknou zábavu a zavěsil.

Stanislav Penc (vlevo) a Zdeněk Suchý volali z Open Air Music Festival premiéru Jiřímu Paroubkovi, ten popřál pěknou zábavu a zavěsil. | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Zveřejnění čísla Paroubkova mobilu zůstalo bez trestu

  • 22
Občanský aktivista Stanislav Penc nebude potrestán za zveřejnění čísla mobilu premiéra Paroubka, rozhodla trutnovská radnice. Penc číslo nadiktoval divákům rockového festivalu v Trutnově. Premiér dostal stovky anonymních telefonátů a SMS, v nichž mu lidé spílali za zásah na CzechTeku.

Paroubek kvůli tomu podal stížnost pro urážku na cti, za což Pencovi hrozila pokuta až tři tisíce korun.

"Stanislava Pence jsme vyzvali k podání vysvětlení. Na jeho základě náš správní odbor jako správní orgán neshledal důvody pro zahájení správního řízení a věc odložil," uvedla mluvčí Městského úřadu v Trutnově Veronika Svobodová.

Penc řekl, že šlo o číslo veřejně dostupné na internetové stránce pražské organizace ČSSD. "To číslo bylo k dispozici dlouho před festivalem a já ho oznámil jen proto, že Paroubek sám vyzval lidi, aby s ním kvůli CzechTeku komunikovali," sdělil Penc.

"Podle toho, jaké zprávy mi chodily, je psala lidská žumpa. Pan Penc by se měl zamyslet nad tím, co je slušné a co je normální," řekl po zveřejnění čísla Paroubek, který podal na Pence oznámení prostřednictvím svého právníka Petra Topinky.

"Podle jeho názoru jsem se měl dopustit schválnosti, když jsem Paroubkův telefon zveřejnil, ale schválnost to nebyla, každý veřejný činitel by měl zveřejnit telefonní číslo sám od sebe," soudí Penc.

Mluvčí trutnovského úřadu nechtěla spekulovat, jak se bude kauza vyvíjet. "Pro tuto chvíli je pro nás záležitost uzavřena. Jestli se bude nějak vyvíjet, záleží na tom, jaké kroky podnikne Penc, případně právní zástupce pana Paroubka," řekla Svobodová.

Omluvit by se měl premiér, říká Penc
Penc premiérovi zavolal 20. srpna přímo z pódia trutnovského festivalu a hovor do hlediště přenášela masivní zvuková aparatura. "Výzva, aby lidé Paroubkovi zasílali výhrůžné či vulgární zprávy, v žádném případě nezazněla," uvedl Penc.

Penc Paroubkovi řekl, že v Trutnově je podobně naladěné publikum, jako bylo na CzechTeku, a zeptal se ho, co by jim vzkázal. Paroubek divákům popřál příjemnou zábavu a rychle zavěsil. Penc pak číslo jeho mobilu oznámil publiku.

Paroubkův advokát nechtěl rozhodnutí trutnovské radnice komentovat: "Počkám, až mi rozhodnutí dojde písemně." Dodal, že případné další kroky v celé záležitosti podnikne až po projednání s Paroubkem.

Penc, který od počátku považuje Paroubkovo nařčení za neoprávněné, míní, že nyní by se z urážky na cti měl zodpovídat premiér. "Situace se obrátila. Nepravdivým obviněním se Paroubek logicky dostal do situace pachatele přestupku, za který mne žaloval," uvedl aktivista.

Topinka však považuje Pencův názor za scestný. Podle něj by se Paroubek dopustil přestupku jen v tom případě, kdyby o Pencovi tvrdil, že se zveřejnění telefonního čísla nedopustil. "My jsme si však nic nevymysleli, o Pencově telefonátu Paroubkovi referovala všechna média," řekl Topinka.

CzechTek 2005CZECHTEK 2005 - policie vs. techno
- vše o technoparty a policejním zásahu
- články, názory, fotografie, infografika

Čtěte přílohu www.idnes.cz/czechtek

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video