Billboardy s Olgou Zubovou

Billboardy s Olgou Zubovou | foto: Radek Cihla, MAFRA

Zubová visí všude. Díky milionům od muže, který „nerozdýchal“ Bursíka

  • 372
Díky štědré ruce milionového sponzora teď poslankyně Olga Zubová visí na billboardech, kam se podíváš. Skoro to vypadá, jako by její Demokratická strana zelených, nedávno založené uskupení, patřila mezi nejsilnější politické hráče.

Jak je to možné? Poslankyně, která přispěla k pádu Topolánkovy vlády, těží z toho, že novou stranu podporuje Jaromír Soukup, majitel jedné z největších mediálních agentur v zemi Médea a bývalý náměstek ministryně školství Dany Kuchtové.

"Máme celkem 300 billboardů a dalších 50 bigboardů. To vše se vejde maximálně do pěti milionů korun," řekl MF DNES Soukup. Jak dodal, peníze dal straně formou sponzorského daru jako soukromá osoba.

Soukup, který je členem vedení Demokratické strany zelených, je také na devátém místě eurokandidátky nové strany, která vznikla trochu "natruc" původní Straně zelených, kterou vede Martin Bursík.

Přitom s Bursíkem Soukup dříve spolupracoval, dělal mu i účetnictví a v kampani před volbami do Sněmovny v roce 2006 také zeleným půjčil několik milionů.

Podle informací MF DNES Soukup dodnes "nerozdýchal", jak Bursík obětoval jeho i Kuchtovou, když se Topolánkova koalice hádala kvůli evropským fondům pro školství.

Nová strana je tak určitou mstou Bursíkovi a snahou oslabit ho. Fakticky by se do europarlamentu nemusel ze zelených dostat nikdo a Bursíkovi by pak zřejmě hrozilo, že ho strana vymění.

"My víme, co je biomasa"

To, jak se Demokratická strana zelených vymezuje proti Bursíkovi, ilustrují i samolepky, které včera funkcionáři nové partaje rozdávali.

Na jedné je napsáno "My víme, co je biomasa" a na druhé "Silou nikdy, Kaťuško...!" Obě se navážejí do kandidátky Bursíkových zelených Kateřiny Jacques.

jak se topí biomasou

Čtěte manuál nejen pro Kateřinu Jacques

Jedna upozorňuje na to, jak místopředsedkyně zelených a Bursíkova přítelkyně vyhořela v pořadu Uvolněte se, prosím, když nevěděla, co je biomasa. Druhá poukazuje na Bursíkův mail Jacques, v němž píše, že se stranickou opozicí je třeba zatočit silou.

Jak vyhrocené vztahy jsou mezi zelenými stranami, ukazuje i to, že si lídr kandidátky DSZ Daniel Solis na internetu přivlastnil podporu, kterou dal exprezident Václav Havel "bursíkovcům". "Bral jsem jeho vyjádření tak, že přeje úspěch zeleným, a to jsme přece taky," brání se teď Solis.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video