Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zubní pohotovosti trápí nájezdy gastarbeiterů. Komora by chtěla sankce

  8:10
Doslova nájezdy zahraničních dělníků zažívají lékaři některých zubních pohotovostí. Hlavně v regionech s montovnami se v noci v čekárnách objevují až desítky cizinců současně. Tito pacienti většinou nemají zdravotní pojištění, běžní zubaři je proto nezaregistrují a někdy ani neošetří.
U zubaře

U zubaře | foto: iDNES.cz

„Chodí k nám hodně cizinců zaměstnaných ve zdejší továrně Lego - Rumuni, Bulhaři, Ukrajinci. Zuby mají často v dezolátním stavu, nemají praktika a návštěva obvykle skončí extrakcí bolavého zubu,“ řekl iDNES.cz lékař Josef Válek pověřený vedením zubní pohotovosti v Oblastní nemocnici Kladno.

Pohotovost funguje hodinu a půl každé všední odpoledne, v sobotu odpoledne tři a půl hodiny. Není přitom den, aby alespoň jeden zahraniční dělník nepřišel. „Jsou to většinou lidé bez pojistky, někdy platí na místě. Stává se, že člověka pošleme pryč. Vrátí se, až sežene peníze. Nejsme přece charita,“ líčí zubař.

Se zneužíváním služby, jejíž dostupnost garantuje stát, respektive kraje, se potýkají zubní pohotovosti napříč zemí. Na Denisově nábřeží v Plzni kvůli nedostatku zubařů s novým rokem nepřetržitou pohotovost zrušili. Vedení kliniky připouští, že služba byla zhruba ze dvou třetin zneužívaná.

„Stává se, že zaměstnanec pracovní agentury přivede deset dvacet dělníků současně. Neplatí si pojištění, zuby mívají v havarijním stavu. Pohotovost však nezneužívají jen cizinci, ale i našinci, jejichž lékař má dlouhé objednací doby, nebo si ho nechtějí hledat,“ uvedla ředitelka plzeňské kliniky Ilona Lískovcová.

Dlužní úpis obvykle zůstane neuhrazen

Zubní pohotovosti obvykle poskytují jen základní ošetření s cílem odstranit silnou bolest či následek úrazu. Typicky jde o vytržení zubu, nákladnější úkony typu bílých plomb do standardní nabídky nepatří. I za „levné“ úkony však mohou některým pracovištím vznikat velké pohledávky.

„Nepojištěných je skutečně hrozně moc. Když agenturní pracovník nebo někdo z ‚mafie‘ dělníky přiveze, výkon za ně alespoň uhradí v hotovosti. Bohužel u spousty z nich práci neuhradí nikdo. Nemají žádné doklady a lékař je povinen jim pomoci,“ sdělil šéf České stomatologické komory Roman Šmucler.

K většině zubařů podle něj autobusy s dělníky v noci nejezdí. „Tam, kam ano, si to trochu způsobili sami přehnanou vstřícností,“ míní.

Zubní pohotovost v Plzni nebude od ledna fungovat nonstop, chybí lékaři

Třeba zmíněné plzeňské klinice se většinu dluhů vymoci nedaří a nakonec je platí kraj. „Spoustu úkonů děláme v neuhrazení. Cizinec by ošetření měl hradit rovnou, ale většinou nemá peníze. V takovém případě podepisuje uznání dluhu, napíšeme si jeho údaje a pošleme mu fakturu,“ doplnila Lískovcová.

Na kladenské pohotovosti jsou obezřetnější. „Dáváme si pokud možno pozor, aby pacienti nezůstávali dlužní, takže není časté, aby nemocnice musela platby za ošetření zubů vymáhat. Většinou jsou to špičkově ohození Romové, kdo vytahuje papír hmotné nouze. Když někdo řekne, že nemá peníze, až když už je uděláno, dostane dlužní úpis, který většinou nezaplatí,“ objasnil lékař Josef Válek.

Nelegální zprostředkovatelé i licencované agentury

Zdravotní pojištění vzniká z titulu pracovní smlouvy a platí ode dne nástupu. „Pokud ho dotyčný nemá, pracuje načerno. Bohužel to ale on sám nemusí vědět, protože na zdravotní pojišťovnu ho hlásí zaměstnavatel,“ sdělil Jiří Halbrštát z pracovní agentury Manpower.

Doplnil, že tyto praktiky většinou používají nelegální zprostředkovatelé práce, někdy však i agentury s platnou licencí. Cílový zaměstnavatel by se proto měl zajímat, jak je o jeho lidi postaráno.

„Bohužel jsou stále velké podniky, které chtějí ušetřit, a vyberou si agenturu, která dělá daňové podvody, aby měli nižší cenu. Při kontrole pak předstírají, že nic netuší. My zajišťujeme zdravotní péči pro zahraniční zaměstnance sami, máme proto zajištěné smluvní lékaře,“ dodal Halbrštát.

ZUBAŘKA: Pokousaná už jsem byla. Pití kávy brčkem barvu zubů nevylepší

Jednatřicetiletá zubařka Veronika Paulíčková provozuje ordinaci v Černé Hoře na...

Nepojištěný pacient je pro soukromé stomatology horký brambor. Mezi své pacienty ho nezaregistrují a někdy se stává, že ani neošetří, pokud pochybují, zda bude schopen péči na místě zaplatit. Bolest zubů totiž člověka na životě obvykle neohrožuje.

„Dost často pak dotyčný skončí v našich nemocničních ambulancích, kde je vymáhání peněz jednodušší, protože mají právní oddělení. Pacient je předem samozřejmě informován, že je ošetření hrazené, a pokud nezaplatí hotově ani později přes fakturu, další ošetření už mu neposkytneme,“ sdělil zubař Jan Netolický z Fakultní nemocnice Plzeň.

Doplnil, že v oblasti jsou lékaři, kteří přijímají nové pacienty. „Nikdo ale po nikom nemůže chtít, aby někoho zachraňoval úplně zadarmo,“ podotkl.

Dělníky navíc zaměstnavatelé v běžné ordinační době uvolňují jen neochotně. „Pak opravdu může být nejjednodušší varianta hromadně je přivézt k extrakci (trhání zubu, pozn. red.) na pohotovost. U nás ve fakultní nemocnici se denní směna kryje s běžnou pracovní dobou, v některých nemocnicích však mají na ambulancích i večerní směnu,“ doplnil Netolický.

Za zbytečnou návštěvu pokuta?

Podle zkušeností šéfa stomatologické komory chodí i řada Čechů v noci k zubaři snad z rozmaru. „Je hrozný rozdíl, jak málo je potřeba pohotovostních služeb u všeobecných praktiků a jak strašně moc u stomatologů. Na obecnou dojde šest lidí a na stomatologickou šedesát,“ povzdychl si Roman Šmucler.

Ve světě se přitom za zneužití zubní pohotovosti nezřídka platí. „Je nastavená prohibitivní částka pro případ, že nejde o život. Kolegové nám navrhují, a i některé fakultní nemocnice se na nás obrátily, aby to bylo pět set nebo tisíc korun za pohotovost. Aby tam lidi nechodili s hloupostmi,“ dodal.

„Socialistický model“, kdy zubní pohotovost slouží fakultní nemocnice nebo krajská ordinace, kam chodí doktoři ze soukromých praxí, podle jeho názoru ke zneužívání přímo svádí - obvykle je už desítky let na stejném místě a určitá část společnosti si navykla tam chodit, kdykoli si vzpomene.

„Ke všeobecné spokojenosti vede podle mého názoru německý model, kdy doktoři slouží ve svých ambulancích, což vyžaduje, aby si pacient našel na internetu, kdo zrovna slouží, nebo si zavolal na záchranku, kde mu to řeknou. Vyhledají to vyloženě jen lidi, kteří to potřebují, protože si v okrese musí dojet za konkrétním doktorem,“ uzavřel Šmucler.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...