ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Zrychlit očkování by mohly i lékárny. Chybí však zákon, říkají lékárníci

  • 69
Se zrychlením očkování by v Česku mohly pomoct lékárny. O možnosti podávání vakcíny v lékárnách bude ve čtvrtek jednat premiér Andrej Babiš se šéfem České lékarnické komory Alešem Krebsem. Zákony v Česku očkování v lékárnách neumožňují, současná situace ale žádá jejich přehodnocení.

Některé lékárny by se do očkování proti koronaviru zapojit chtěly, řekl šéf ČLnK v rozhovoru pro Radiožurnál. Jejich zapojení by bylo zatím jen dobrovolné.

Aby mohli lékárníci vakcínu aplikovat, muselo by dojít ke změně stávající legislativy. V současné době je v lékárnách povolená rekonstituce vakcín, tedy ředění a příprava jednotlivých vakcinačních a aplikačních dávek.

Lékárníci by také museli absolvovat proškolení, protože jejich studijní programy takovou výuku nezahrnují.

„Proškolení by muselo být včetně důkladného praktického nácviku očkování, odběru základní anamnézy, rozpoznání případů, které jsou vhodné a nutné k odeslání lékaři. A samozřejmě důležité by bylo i poskytnutí první pomoci při nějakých závažnějších reakcích pacienta na očkování,“ upozornil Krebs.

Pokud by k očkování mělo dojít přímo v prostorách lékáren, musely by projít stavebními úpravami, aby bylo možné vyčlenit prostor pro očkování nebo sledování pacientů. Důležité by bylo zajistit technické vybavení, problém by pak byl i s administrativou.

Zapojení nejdříve koncem léta

S premiérem bude Krebs jednat o tom, jakým způsobem bude možné přispět k rychlejšímu proočkování populace. „Podle mého názoru a podle toho, jak jsme to diskutovali s kolegy, tak budu-li velmi optimistický, tak by se v lékárnách mohlo začít očkovat v létě nebo spíše blíže podzimu nebo na podzim,“ dodal Krebs.

Blatný s Babišem představili centrální rezervační systém pro očkování

O očkování v lékárnách se v České republice jedná již v řádech několika let. Nabídky od České lékarnické komory směrem ke státu podle Krebse probíhaly, ale nebyly vyslyšeny.

Nyní se republika nachází v situaci, kdy by bylo třeba začít tuto možnost zvažovat. „Nyní jsme v situaci, kdy bychom mohli přispět více. A jsem přesvědčený, že teď je opravdu ta doba začít se o tom vážně bavit,“ uzavřel Krebs.

V zahraničí se jedná o standardní způsob například při prevenci proti chřipce. S očkováním pomáhají lékárny ve Velké Británii, Francii nebo Norsku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video