Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sněmovna schválila konec EET. Podnikatelé nebudou podezřelými, řekl Stanjura

  10:03aktualizováno  13:57
Sněmovna v pátek schválila sporný vládní návrh na úplné zrušení elektronické evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku. Proti vystoupilo opoziční hnutí ANO, zamítnutí předlohy se mu ale nepodařilo prosadit. Ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl, že podnikatelé už nebudou sprostými podezřelými. Podle Aleny Schillerové ale zrušení EET postrádá ekonomickou logiku.

Elektronická evidence zřejmě definitivě skončí k závěru letošního roku. Vládní návrh musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Evidence byla od jara 2020 kvůli pandemii covidu přerušena do konce letošního roku a stala se fakticky dobrovolnou. Pokud by se zákon nepodařilo schválit, začala by od příštího roku opět fungovat a rozšířila by se navíc na další obory podnikání.

Opoziční hnutí ANO v pátek neprosadilo zamítnutí vládní předlohy, ani návrh, aby se evidence stala dobrovolnou. Pro zrušení EET hlasovalo 92 ze 142 přítomných poslanců. Pro zrušení EET byli poslanci vládní koalice a přidali se k nim i poslanci SPD. Klub ANO hlasoval proti zrušení EET.

Sněmovna po dlouhé debatě podpořila v úvodním kole zrušení EET ke konci roku

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který evidenci prosazoval, řekl již dříve, že EET narovnala podnikatelské prostředí a vynesla více než 35 miliard korun. Stejný argument zopakovalo v pátek několik zástupců hnutí ANO.

„Dnešním dnem vláda ztratila právo říkat lidem a firmám, že větší pomoc není možná, protože chybí peníze. Sami se rozhodli připravit státní rozpočet o pravidelný příjem 13 miliard korun,“ uvedla na svém Twitteru po hlasování Schillerová. EET byla podle ní úspěšným projektem a její zrušení je pouze projevem ideologického boje, který dostal přednost před zájmy podnikatelů.

„Podnikatelé přestanou být sprostými podezřelými, kteří se musí 24 hodin denně sedm dní v týdnu vyviňovat a dokazovat státu, že nešvindlují, že nešidí,“ řekl Stanujra. Poukazoval také například na to, že roste počet bezhotovostních tržeb, u nichž povinnost evidence není.

Loni představovaly 60 procent všech tržeb a v roce 2025 půjde podle výhledu o 80 procent, podotkl Stanjura. Navíc zmínil zavedení a nynější rozšíření možnosti využívání paušální daně, kde má elektronická evidence tržeb jen zanedbatelný vliv.

Elektronická evidence tržeb

Začala platit od prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty.

Původně měla být poslední fáze spuštěna od loňského května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 000 podnikatelů. Pokud by zákon o evidenci tržeb nebyl zrušen, od ledna by byla EET znovu spuštěna v povinném režimu a v plném rozsahu.

Bývalá ministryně financí Schillerová míní, že zrušení EET je prakticky jediným bodem vládního programu, který se koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS) pravděpodobně podaří naplnit. „Přesně v tomto vidím jeden z hlavních důvodů této zcela nelogické a hloupé snahy zrušit elektronickou evidenci tržeb,“ řekla.

Jde podle ní o „nesmyslný boj“ proti všemu, co zavedly minulé vlády s účastí ANO. Zrušení EET bude živou vodou pro šedou ekonomiku, prohlásila Schillerová.

Schillerová argumentovala například tím, že náběh EET byl bezproblémový, evidence narovnala podnikatelské prostředí a přinesla víc peněz. Také veřejnost podle ní evidenci hodnotila pozitivně.

Podobně mluvil místopředseda dolní komory za ANO a někdejší ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, jenž také odmítl Stanjurovo vyjádření o vnímání podnikatelů jako sprostých podezřelých. „Zapíšete se jako vláda, která nás posílá zpátky do devadesátek,“ řekl Havlíček.

Konec EET se přiblížil. Schillerová navrhla, ať zůstane aspoň dobrovolná

Předseda klubu opozičního hnutí SPD Radim Fiala připomněl, že toto hnutí se vždy stavělo proti zavedení EET. Mnohem jednodušší je podle něho hradit paušální daň, když není potřebná administrativa ke kontrole.

Argument podporovatelů EET o narovnání podnikatelského prostředí zpochybňoval místopředseda rozpočtového výboru Vojtěch Munzar (ODS). Nástroj podle něj sloužil pro kontrolu a omezování jednotlivých podnikatelů.

Dobrovolná EET není přínosná, tvrdí koalice

Přínosy zachování EET alespoň na bázi dobrovolnosti, jak to navrhuje opoziční hnutí ANO, nejsou podle koaličních poslanců předem zřejmé. Znamenalo by to ale naopak náklady pro stát, řekl na tiskové konferenci předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

Opoziční SPD souhlasí se zrušením povinné EET, zachování dobrovolné evidence tržeb ale podpoří, uvedl místopředseda hnutí Radim Fiala.

EET by mohla zůstat, ale dobrovolně. Schillerová bude jednat se Stanjurou

Bernard uvedl, že měl snahu jednat s jednotlivými odbornými svazy a dopátrat se toho, co by dobrovolnost přinesla. K faktickému účelu ale nedošli, řekl. Existují podle něj pouze předpoklady. Státní pokladnu by to ale podle něj stálo 120 milionů ročně. „To se nám zdá příliš draho na to, abychom experiment spouštěli bez toho, abychom měli povědomí o tom, co by to ve skutečnosti přineslo,“ řekl.

EET podle něj ztrácí na významu také tím, že posilují bezhotovostní platby. „Experti říkají, že trend je velice rostoucí a v roce 2025 se dá očekávat, že pouze 25 procent plateb by bylo v hotovosti,“ dodal Bernard.

Vláda zcela zruší EET, pro bude i Okamurovo hnutí. Schillerová protestuje

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že povinná EET je nadbytečná a hnutí ji od počátku nepodporovalo. Naopak bylo pro zavedení paušální daně. Návrh na zachování dobrovolné evidence ale SPD podle místopředsedy Fialy podpoří. Znamená to sice výdaje pro stát, ten by ale měl vykonávat servis a službu pro občany a firmy, míní.

Stát podle Vojtěcha Munzara (ODS) skrze EET ke každému aktivnímu podnikateli a živnostníkovi přistupoval s preventivní nedůvěrou. „Rušíme systém, který vytvářel nepřátelské prostředí pro podnikání, a to všemi kontrolami, lhůtami a pokutami, které EET provázely,“ poznamenal.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...