Poslanci podpořili v prvním čtení návrh vlády zrušit daň z nabytí nemovitosti

  • 348
Zrušení daně z nabytí nemovitosti začali schvalovat poslanci. Podpořili vládní návrh zákona v prvním čtení. „Je to daň, která sice přináší ročně třináct miliard, ale je to daň velmi nespravedlivá,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová. Zrušení daně podle ní pomůže rozhýbat zamrzlý trh s nemovitostmi. Má pro tento zákon jistou podporu i nejsilnější strany ODS.

„Zrušením daně z nabytí nemovitých věcí dojde ke snížení nákladů na pořízení vlastního bydlení, které se pro nabyvatele nemovitých věcí rapidně zvyšují růstem cen nemovitých věcí, a tím se komplikují možnosti získání vlastního bydlení zejména pro mladé rodiny,“ řekla Schillerová poslancům.

„Já jsem skutečně rád a oceňuji, že paní ministryně, vláda, vládní strany změnily názor a předložily samy návrh na zrušení této nespravedlivé, nelogické a absurdní daně,“ uvedl poslanec za ODS Vojtěch Munzar.

Na zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti se vláda dohodla na konci dubna. Bude se to týkat všech převodů, kde účinky vkladu nastaly v prosinci 2019.

Když se později rozhodne nemovitost prodat, nebude platit daň z příjmu jen v případě, že ji vlastnil alespoň deset let, dosud je to pět let. Podle Schillerové to přispěje k omezení spekulativního pořizování nemovitých věcí.

Daňové odpočty mají zůstat zachovány i u nových hypoték, ale jen do konce roku 2021. Pro nemovitosti nabyté od prosince 2019 do prosince 2021 tak má platit, že kupující nebude hradit daň z nabytí a současně mu bude umožněno uplatňovat si odpočty úroků z úvěru na bydlení od základu daně.

I když návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti vláda schválila v době nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru, na rozdíl od ostatních návrhů tento nemají poslanci neschvalují ve zrychleném režimu.

30. dubna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video