Zkuste si další ze série testů z českého jazyka.

Zkuste si další ze série testů z českého jazyka. | foto: Profimedia.cz

Zpátky do lavic: Lekce z češtiny pro čtenáře(,) chybující v čárkách

  • 35
Vynechaná čárka v diktátě nemusí znamenat jen horší známku, může také změnit význam celé věty. Cítíte rozdíl mezi větou "Ať si čtenáři, chybující v čárkách, vyzkouší test na iDNES.cz," a stejnou větou bez čárek? Ta první podezírá z neznalosti všechny čtenáře, ta druhá jen některé.

Test i výklad připravila redakce iDNES.cz ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český.

„V centru pozornosti je v této lekci jev syntaktický, a to rozdíl mezi přívlastkem těsným a přívlastkem volným. Jde však i o jev pravopisný, poněvadž přívlastek těsný neoddělujeme čárkou, kdežto přívlastek volný ano,“ říká na úvod autor výkladu a testu Luboš Veselý z oddělení gramatiky Ústavu pro jazyk český. 

vyplňte si test na idnes.cz

Víte, kam patří čárka a kam nikoli? Zkuste si test

Rozlišujeme přívlastek shodný a neshodný. Shodný má stejné gramatické kategorie jako podstatné jméno (substantivum), které rozvíjí, přebírá je od něj (Například ve větě „Jirka si objednal páté pivo“ se přívlastek „páté“ shoduje s rozvíjeným substantivem „pivo“ v rodě, čísle i pádě – rod střední, číslo jednotné, pád čtvrtý.).

Neshodný přívlastek od rozvíjeného substantiva gramatické kategorie nepřebírá (Například ve větě „Hůl našeho dědečka je pěkně zdobená“ je přívlastek „dědečka“ v druhém pádě, kdežto rozvíjené podstatné jméno „hůl“ je v pádě prvním.).

Přívlastky těsný a volný jsou takové přívlastky, o nichž platí, že 1) stojí v postpozici (za rozvíjeným podstatným jménem); 2) jsou shodné; 3) jsou rozvité (skládají se z více než jednoho slova).

Co je přívlastek?

Přívlastek (atribut) je větný člen rozvíjející podstatné jméno (v kterémkoliv pádě). Funkci přívlastku může plnit každý ze základních slovních druhů: podstatné jméno (hlas recitátora, s dárkem pro maminku), přídavné jméno (moudrý muž, deštivé dny), sloveso (snaha zlepšit se) i příslovce (z bytu nahoře).

Uveďme si příklady: Substantiva jsou slova označující osoby, zvířata a věci. Rád četl knihy napsané v devatenáctém století. Potkal ve městě svou matku, shánějící dárky na Vánoce. Bydleli v malém domku, nacházejícím se na úpatí hory.

Přívlastek těsný a volný: kdy napsat čárku a kdy ne? 

Přívlastek těsný je takzvaně restriktivní, omezující. Týká se jen části jedinců nebo předmětů z nějaké početnější množiny, nevypovídá o všech. Příklady:

1) Pražané žijící na Vinohradech mají pěkné bydlení. Přívlastek žijící na Vinohradech je těsný (restriktivní, omezující), protože nám vymezuje tu část z množiny všech Pražanů, o které platí, že má pěkné bydlení.

2) Májovci jsou spisovatelé žijící v devatenáctém století. Přívlastek žijící v devatenáctém století je těsný, protože vypovídá jen o některých spisovatelích, nikoliv o všech.

Přívlastek volný není restriktivní, nevyděluje určitou část z nějaké množiny jedinců nebo předmětů. Příklady:

1) Chebští, žijící na samém západě České republiky, mají daleko na Slovensko. Přívlastek žijící na samém západě České republiky je volný (nerestriktivní), protože vypovídá o celé množině, o všech obyvatelích Chebu, ne pouze o některých z nich.

2) Petr na náměstí potkal svého otce, chvátajícího na nádraží. Přívlastek chvátajícího na nádraží je volný, protože neříká, že by chvátající otec byl jedním z množiny několika Petrových otců.

Pozor! Čárky změní význam věty 

Neužitím čárky/čárek tedy signalizujeme, že jde o přívlastek těsný, zatímco užitím čárky (popř. čárek z obou stran) signalizujeme, že jde o přívlastek volný. Je dobré toto pravidlo dodržovat, abychom se vyhnuli potenciálnímu nedorozumění. 

Například: Kardiaky kouřící na chodbě zítra pořádně pokárejte (napsal primář mladému lékaři). Zůstane-li přívlastek kouřící na chodbě neoddělený čárkami, bude to znamenat, že jde o přívlastek těsný, a lékař bude vědět, že má pokárat jen část kardiaků (že jen někteří kouří na chodbě); kdybychom však přívlastek čárkami oddělili, signalizovali bychom tím, že jde o přívlastek volný, a mladý lékař by věděl, že má pokárat všechny kardiaky (že kouří všichni).

Zpátky do lavic

Redakce iDNES.cz připravuje společně s Ústavem pro jazyk český Akademie věd ČR sérii testů, které prověří vaše znalosti pravopisu. Každý test se bude vždy týkat jednoho jazykového jevu. Spolu s testem dostanete také výklad a dozvíte se i o příkladech, v nichž se často chybuje.

Všechny testy z českého pravopisu na iDNES.cz najdete zde.

Máte problémy s pravopisem? Na stránkách Ústavu pro jazyk český najdete jazykovou příručku http://prirucka.ujc.cas.cz/.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video