Chovatelé z pražské zoo s posledním zachráněným ibisem, který na začátku března...

Chovatelé z pražské zoo s posledním zachráněným ibisem, který na začátku března ulétl z voliéry zahrady (13.3.2016) | foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Hejno ibisů je zase kompletní. Posledního lapili na hřišti v Řeporyjích

  • 20
Dva týdny trvalo vrátit do voliéry v pražské zoologické zahradě všech osmnáct uprchlých exotických ibisů skalních. Osmnáctého a posledního člena teď již slavného ptačího hejna chytili v neděli odpoledne na hřišti v Řeporyjích.

Dírou v síti voliéry, která vznikla pod tíhou mokrého sněhu, ptáci uletěli v noci na 1. března.

„V neděli večer jsme na hřišti v Řeporyjích chytili posledního ibisa, je to opravdu neuvěřitelné, že se podařilo odchytit všech osmnáct ptáků, kteří ulétli. Tohle skutečně nikdo nečekal, jsme z toho v šoku a máme samozřejmě velkou radost. Posledního uprchlíka nyní vezou na prohlídku,“ řekla iDNES.cz mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Během dvou týdnů se z ptáků staly celebrity a zoo na nich postavila svoji kampaň, kterou láká návštěvníky. Útěk se ale neobešel bez ztrát.

„Jeden pták uhynul, v jeho trávicím traktu se našla řada cizích předmětů. Předposlední samice odchycená v sobotu je v pořádku a doufáme, že stejné to bude i s posledním ibisem,“ doplnila.

2. března 2016

Ibisi na útěku

„Děkujeme všem, kteří pomáhali hledat, je to pro nás nádherná zkušenost, kolik se zapojilo organizací a spolků a kolik lidí tomu věnovalo svůj volný čas.“

Podle ředitele Miroslava Bobka řešila zoologická zahrada za uplynulé dva týdny přes 800 zpráv a telefonátů od lidí, kteří na aktuální pohyb ptáků po metropoli upozorňovali.

„Těch tipů byla spousta. V posledním případě nás upozornil dokonce bývalý zaměstnanec zoo, který nám pak ibisa pomáhal i chytat. Během dne ho viděli různě poletovat u dálnice, nakonec se vrátil na hřiště, kde už ho dříve v neděli také zpozorovali,“ řekl iDNES.cz Bobek.

Zoo má v plánu i rekonstrukci problematické voliéry. „Budeme ji nejen upravovat, ale i opravovat, chystáme nějaké konstrukční změny - nejen výměnu ale i úpravu způsobu uchycení sítě,“ doplnil ředitel.

13.března 2016 v 17:09, příspěvek archivován: 13.března 2016 v 17:21

Máme ho! 18. z 18 chycen na hřišti v Řeporyjích. Operace #ibisdozoo skončila. Velký dík všem! Podrobnosti později. pic.twitter.com/ajcobTR76N


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video