ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Znásilňuje se i ve vězení. Prevencí je tipování obětí či automat na kondomy

  • 42
Znásilnění se nevyhýbá ani českým věznicím. Redakce iDNES.cz získala statistku, ze které vyplývá, že za posledních šest let policisté prošetřovali 52 případů možného znásilnění za mřížemi. Část případů nahlašují spoluvězni, nejčastěji se však dozorcům ohlásí samotné oběti. Ne všechny případy končí u soudu, část jich orgány odloží.

Budou to dva roky, co si Roman Žiga u Vrchního soudu v Praze vyslechl verdikt, který jej odsoudil k dalším sedmi letům za mřížemi. Žiga přitom již byl souzen hned několikrát, tentokrát ale skočil před soudem kvůli znásilňování a vydírání svého spoluvězně ve Valdicích.

Pětačtyřicetiletý Žiga nejprve vyžadoval od svého o 15 let mladšího spoluvězně různé úsluhy jako praní prádla nebo mytí nádobí. Poškozený musel na cele uklízet, mýt nádobí a když mu to obžalovaný zakázal, nesměl se chodit dívat na televizi, sedat na židli nebo si lehat na svou postel.

Později také musel poskytovat Žigovi sexuální uspokojení. Nejprve šlo o masturbaci, poté i o orální a anální styk, ke kterému ho Žiga donutil několika údery do obličeje a žeber.

Trest za znásilňování spoluvězně ve Valdicích soud snížil o dva roky

V roce 2017 Krajský soud v Ostravě potrestal deseti roky vězení třiapadesátiletého Zdeňka Tancoše za znásilnění spoluvězně v ostravské věznici. Oba byli na výchovném semináři pro sexuální delikventy. To jsou jen příklady znásilnění za mřížemi, sexuální násilí se totiž nevyhýbá ani vězňům.

Redakce iDNES.cz získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím statistku, který ukazuje, že v posledních šesti letech policejní orgány řešily údajné znásilnění ve vězení v celkem 52 případech.

Případy hlásí i spoluvězni

„S ohledem na skutečnost, že tento trestný čin spadá do latentní trestné činnosti, dozvídáme se o ní nejčastěji od samotných vězněných. Nicméně i případy, kdy podezření ze spáchání trestného činu nahlásí spoluvězeň, se stávají,“ popsala pro iDNES.cz mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

Počet prověřovaných případů

V letech 2015 až 2021 zahájily policejní orgány úkony trestního řízení ve 52 případech.

  • 2015 - 7 případů
  • 2016 - 7 případů
  • 2017 - 9 případů
  • 2018 - 6 případů
  • 2019 - 9 případů
  • 2020 - 4 případy
  • 2021 - 10 případů

Z údajů za jednotlivé roky lze vyčíst, že právě nejvíce možných znásilnění prověřovali policisté v loňském roce, kdy zahájili úkony trestního řízení v 10 případech.

O rok dříve policisté prověřovali „jen“ čtyři vězně, v roce 2019 pak devět. Statistika také ukázala, že nejčastěji policejní orgány prošetřovaly znásilnění ve Věznici Všehrdy, kde zahajovaly úkony trestního řízení od roku 2015 celkem ve 12 případech.

Číslo podle Prunerové může značit i fakt, že ve věznici panuje velká důvěra mezi odsouzenými a zaměstnanci věznice. Ti se pak o takový případech snáze dozví a mohou je řešit.

Nutné je však také dodat, že ne všechny nahlášené případy končí před soudem. Část hlášení je odložena, některá ještě nejsou uzavřena, nebo skončila obviněním. Ukazuje to i samotný rok 2021.

„K 31. prosinci 2021 bylo pět případů odloženo, čtyři případy se nacházely stále ve stádiu prověřování, jeden případ byl postoupen Policii České republiky a k výše uvedenému datu se nacházel ve stádiu sdělení podezření,“ uvedl ředitel správního odboru Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Jaroslav Bauer.

Stav trestních řízení k 31.12. daného roku
2015201620172018201920202021Celkem
Odloženo427211522
V šetření PČR/předáno PČR11125
Obvinění211217
Zahájeny úkony trestního řízení41213415
Odevzdáno ke kázeňskému projednání33

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Možné oběti se vytipovávají

Podle Petra Schneedörflera, předsedy spolku Lighthouse, jenž se zaměřuje na pomoc lidem ve výkonu trestu a při návratu do běžného života, se sexuální násilí řeší intenzivně jak ve věznicích, tak i mimo ně.

„Základem je dostatek odborně a kvalitně vyškolených zaměstnanců věznic, tipování agresivních jedinců, práce s nimi, stejně jako tipování potenciálních obětí. Je nutné také o problému mluvit. Nedělat z něj tabu. Ukázat obětem nebo i jen náhodným ‚kolemjdoucím‘, jak postupovat, pokud se s násilím setkají. A je také nutné efektivně viníky odhalit a potrestat. Nástroje na to jistě jsou,“ uvedl.

Předcházet znásilněním se snaží i samotná vězeňská služba. „Máme nástroje, které obecně využívá k předcházení a odhalování násilí mezi vězněnými osobami. Například vytipovávání možných obětí,“ popsala mluvčí Prunerová.

Pokud se k zaměstnancům vězeňské služby dostane informace o možném znásilnění, začne věc prověřovat jejich pověřený orgán. Ten pak věc předává policii.

S ohledem na sexuální život vězňů v současné době Vězeňská služba ČR realizuje pilotní projekt. V rámci něj mají lidé za mřížemi ve dvou pražských věznicích k dispozici automaty s prezervativy zdarma.

„Každopádně vězni mají možnost zakoupení prezervativů ve vězeňské kantýně či si je nechat zaslat v balících. Také je ale nutné uvést, že prezervativy dokáží vězni zneužít mimo jiné k pronášení nepovolených předmětů,“ doplnila mluvčí.

Věznice v České republice se rozdělují na dva typy. Vazební věznice jsou zařízení, v nichž jsou drženi obvinění, kteří byli soudem vzati do vazby. Poté existují věznice, v nichž odsouzení vykonávají trest odnětí svobody. V současné době je v Česku 10 vazebních věznic a 25 běžných, které spadají pod Vězeňskou službu ČR.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video