Nově jmenovaná vláda Bohuslava Sobotky na společné fotografii.

Nově jmenovaná vláda Bohuslava Sobotky na společné fotografii. | foto: Dan Materna, MAFRA

Čtenáři iDNES.cz dali nejlepší známky Babišovi, Jourové a Stropnickému

  • 60
Čtenářské známkování ministrů po prvním půlroce činnosti ukázalo relativně kladné vnímání ministrů hnutí ANO, které v posledních měsících vévodí též žebříčkům volebních preferencí. Nejlepší známky dostali ministři Andrej Babiš, Věra Jourová a Martin Stropnický. Nejlepší ministr za ČSSD dostal „slabší trojku“.

Ministr financí Babiš si odnesl od čtenářů horší dvojku - respektive zaokrouhlený průměr 2,5. Redakční systém tuto známku vyhodnotil jako „chvalitebnou“. (Přesnější průměr byl 2,4965, proto zaokrouhlení na jedno či dvě desetinná místa působí dojmem, že měl Babiš dostat trojku. Grafická podoba známkování ale vychází z nezaokrouhleného aritmetického průměru.)

Za Babišem skončili další ministři za ANO Věra Jourová (2,6) a Martin Stropnický (2,8); přehledné vysvědčení zaokrouhlené na celé známky je zde.

Ministři po půl roce: Jde to pomalu

Ze sedmnáctičlenného vládního pelotonu „obsadili“ ministři ANO u čtenářů kromě prvních tří pozic také pátou a sedmou příčku, u čtenářů propadla pouze ministryně spravedlnosti Helena Válková (druhá nejhorší, průměr 3,64 a 1 010 „nedostatečných“).

Hodnocení redaktorů iDNES.cz bylo vstřícnější k ČSSD a méně lichotící oběma zbylým koaličním formacím:

Takto hodnotili ministry Sobotkovy vlády redaktoři iDNES.cz.

Válková u čtenářů propadla možná i proto, že více než coby prací ministryně vstoupila ve známost výrokem, že Čechům se toho v protektorátu zase tak moc nedělo. Server echo24.cz citoval její odpověď na to, co si myslí o poválečném vysídlení Němců z Československa, takto: „To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo,“ prohlásila ministryně (viz zde). Později svá slova zmírnila.

Průměrné známky

od čtenářů iDNES.cz

  1. Andrej Babiš (ANO, finance): 2,5
  2. Věra Jourová (ANO, místní rozvoj): 2,6
  3. Martin Stropnický (ANO, obrana): 2,8
  4. Marian Jurečka (KDU-ČSL, zem.): 3,07
  5. Antonín Prachař (ANO, doprava): 3,22
  6. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL, věda): 3,22
  7. Richard Brabec (ANO, životní prostředí): 3,25
  8. Milan Chovanec (ČSSD, vnitro): 3,3
  9. Daniel Herman (KDU-ČSL, kultura): 3,32
  10. Svatopluk Němeček (ČSSD, zdrav.): 3,4
  11. Michaela Marksová (ČSSD, práce): 3,41
  12. Bohuslav Sobotka (ČSSD, premiér): 3,43
  13. Marcel Chládek (ČSSD, školství): 3,46
  14. Jan Mládek (ČSSD, průmysl): 3,6
  15. Lubomír Zaorálek (ČSSD, zahr.): 3,61
  16. Helena Válková (ANO, spravedl.): 3,64
  17. Jiří Dienstbier (ČSSD, lidská práva): 3,69

Ze sociálních demokratů se do čtenářsky „lepší“ poloviny probil pouze ministr vnitra Milan Chovanec (známka 3,3). Premiér Bohuslav Sobotka dostal od čtenářů známku 3,43, z pohledu hlasujících nejhorší Jiří Dienstbier 3,69 (a 1 128 nedostatečných). Dlužno nicméně podotknout, že rozdíly mezi ministry nejsou příliš velké: mezi aritmetickým průměrem známky čtvrtého Mariana Jurečky a třináctého Marcela Chládka činil pouhých 0,39.

Výrazný rozdíl mezi čtenářským vnímáním a redakčním hodnocením zaznamenal Jan Mládek. Ministra průmyslu zařadila redakce mezi premianty s hodnocením 80 procent, u čtenářů však propadl na třetí místo od konce.

Zmíněný ministr zemědělství Jurečka byl u hlasujících čtenářů nejúspěšnějším z křesťanských demokratů. Vicepremiér pro vědu a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek skončil šestý a ministr kultury Daniel Herman devátý.

Nejvíce lidí oznámkovalo Andreje Babiše (3 017), nejméně Pavla Bělobrádka (2 513).

Hlasování, které jsme pro Vás po půlroce činnosti vlády připravili, je nutné brát jako orientační. Byť víceméně souzní se zprávami agentur zkoumajících veřejné mínění, podle nichž je obliba ANO na vzestupu oproti ČSSD, z podstaty věci nemůže být naše známkování pokládáno za statisticky reprezentativní výzkum.

Vydavatelství MAFRA, a. s., jehož součástí je i portál iDNES.cz, je součástí koncernu Agrofert ovládaného Andrejem Babišem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue