Praha zakázala vjezd taxikářům na hlavní nádraží. Hned si to však rozmyslela

  • 189
Pražský magistrát nechal v pátek kolem hlavního nádraží osadit značky zákaz vjezdu taxi a přelepit šipky ve vestibulu nádražní budovy směrující ke stanovištím taxi. Taxikáři se bouří a požadují odstoupení primátorky Adriany Krnáčové. Magistrát však na poslední chvíli otočil a značky prý nahradí mírnějším zákazem.

„Paní primátorka Krnáčová dala zákaz vjezdu i zastavení jen pro TAXI na hlavním nádraží. Městská policie to prý řádně střeží. Nevíme, jak si to paní primátorka představuje, ale když někoho povezete na hlavní nádraží, vysaďte ho v Opletalce. Jiná volba není!,“ informuje na svém facebookovém profilu  Sdružení českých taxikářů. Primátorku kvůli tomu taxikáři vyzvali k rezignaci a na sobotní 15. hodinu odpolední svolali k hlavnímu nádraží protestní akci.

Zákazové značky se na místě objevily v pátek odpoledne. Taxikáři je považují za diskriminační a také za neplatné. „Jde o neexistující značku, tudíž neplatnou, a hlavně není vzadu opatřená rozhodnutím o umístění,“ říká Daniel Tarljovski, předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě, který se odkazuje na údajnou komunikaci s Policií ČR.

Mluvčí pražských policistů Jan Daněk však takovou informaci iDNES.cz nepotvrdil. „Značky byly umístěny v souladu s rozhodnutím dopravního odboru magistrátu hlavního města a na základě dopravně inženýrského rozhodnutí. Z našeho pohledu jsou tam v souladu se zákonem,“ řekl.

Magistrát si umístění značek obratem rozmyslel

V sobotu dopoledne si však celou záležitost magistrát rozmyslel. „Naším cílem bylo odstranit navigační směrovky uvnitř Hlavního nádraží, aby cestující nevedly přímo k nepoctivým taxikářům, kteří u nádraží postávají. Absolutní zákaz vjezdu taxikářům samozřejmě není vhodné řešení a značky tohoto znění by měly být co nejdříve odstraněny,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Město podle něj dlouhodobě hledá další opatření, jak v této lokalitě situaci zlepšit. Právě někteří taxikáři z hlavního nádraží mají totiž mezi cestujícími spolu s těmi, kteří parkují kolem Staroměstského náměstí, dlouhodobě jednu z nejhorších pověstí. Nezřídka si na ně klienti, zejména cizinci, stěžují, že předražili cenu jízdného a nevydali jim účtenku.

Neznamená to ale, že se nějaké značky na hlavní nádraží brzy nevrátí. „Uvažujeme o instalaci značek, které by znemožnily taxikářům dlouhodobé stání. Taxikáři by tak mohli zákazníky přivézt až k nádraží, případně na ně chvíli počkat,“ dodal Hofman. Znemožnilo by jim to však na nádraží na „rita“ čekat i desítky minut, jak je tomu dnes. 

Podle asistenta primátorky Martina Vodičky by se měly značky se zákazem stání na místě těch současných přísnějších objevit do konce příštího týdne. Orientační šipky ve vestibulu nádraží budovy však už přelepené zůstanou.

Boj taxikářů s pražským magistrátem trvá už delší dobu. I kvůli Uberu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video