Zdravý člověk se s bakteriemi většinou vypořádá bez následků, případně dostane jen průjem. U citlivých nebo nemocných jedinců amalých dětí však může mít bakteriální nákaza vážnější následky včetně nutné hospitalizace v nemocnici.
Podle názoru hygieniků mohou za bakteriální kontaminaci sami prodejci zmrzliny. Příliš si nedávají práci s hygienou i čištěním výrobníků, do kterých lijí vodu s rozmíchanou práškovou směsí na výrobu zmrzliny.
Nedostatečně často také vyměňují vodu na čištění kleští, nebo je dokonce otírají do různých hadrů a houbiček, které jsou líhní bakterií. Prodejci také někdy nedodržují termíny spotřeby u kopečkové zmrzliny.
Plných 36 procent vzorků zmrzliny, které hygienici kontrolovali v rámci cíleného státního zdravotního dozoru letos v létě od června do srpna nevyhovělo hygienickým limitům. „Z 394 odebraných vzorků zmrzlin jich nevyhovělo normám 143,“ uvedla pro MF DNES Lenka Hessová z ministerstva zdravotnictví.