Poplatky za recept neplatí u léků, které  si pacient hradí sám. Ilustrační foto.

Poplatky za recept neplatí u léků, které si pacient hradí sám. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Změny ve zdravotnictví provázejí zmatky

  • 491
Reformu zdravotnictví schválili poslanci před třemi dny, ale až teď postupně vychází najevo, co všechno obsahuje. A kdo vlastně bude platit u lékaře, a kdo nakonec ne. Leccos je překvapením i pro poslance, kteří pro změny zákona zvedli ruku. Mnozí stále nevědí, pro co přesně hlasovali.
popisek INFOGRAFIKA:
Kolik od ledna připlatíte

Například lidé s dlouhodobým onemocněním žijí v domnění, že patří mezi výjimky a za návštěvu lékaře platit nebudou. "Já jsem přesvědčena, že chronicky nemocní neplatí. Nebo je to zase jinak?" diví se Jana Petrenko ze sdružení Koalice pro zdraví, které zastupuje pacienty.

Jenže dlouhodobě nemocní platit budou. "Výjimkou jsou v tomto případě jen děti," říká náměstek ministra Pavel Hroboň. Které děti? To teprve určí vyhláška. "Typově půjde třeba o děti s leukemií," říká náměstek ministra Marek Šnajdr.

peníze, dítě, kasička Mění se daně, mění se dávky
Vše o reformě najdete zde

Naopak třeba těhotné ženy, které musí docházet na pravidelné kontroly ke svým gynekologům, původně platit měly. Teď se však ukazuje, že nebudou.

Poplatky jen za hrazené léky
"Jde třeba o recept na antikoncepci," vysvětluje Hroboň. "To, co jsme zavedli, jsou regulační poplatky. Mají za úkol regulovat, co odtéká z veřejného zdravotního pojištění, ne to, co si lidé hradí sami," říká Hroboň.

Některé věci nejsou jasné dodnes. Neví se, jestli pacienti budou muset platit 90 korun za návštěvu pohotovosti i v lékárnách, které slouží nonstop jako pohotovost. Zřejmě ano. Podobné záludnosti ještě budou zřejmě nějakou dobu vyplouvat na povrch.

Proč kolem změn zdravotnictví panuje takový zmatek? Dosud neexistuje jediný výtisk zákona, ve kterém by byly zahrnuty všechny pozměňovací návrhy. Neměli ho ani poslanci při hlasování. Podrobnou publikaci a letáky pro pacienty, co všechno je čeká, se ministerstvo teprve chystá vydat.

Stejně tak vyšlo najevo, že poplatek v lékárnách se bude platit jen za recepty s léky, které alespoň částečně hradí pojišťovny. Pokud si pacient platí lék v plné výši, poplatek se ho týkat nebude.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video