(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Změny ve výsluhách policistů, které navrhl Ondráček, vláda odmítla

  • 27
Proti změně u výsluh policistů se postavila vláda. Odmítla novelu zákona o služebním poměru, kterou připravil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. „Ten návrh není dobře formulován a tak, jak je napsán, byl-li by schválen, tak by vnesl chaos do bezpečnostních sborů a hrozily by nám mnohatisícové odchody,“ varuje Hamáček.

„Veškerá práce, kterou jsme si dali s navyšováním počtu policistů, nové tabulky, náborové akce, by jedním hlasováním Sněmovny přišla vniveč a to si nemůžeme dovolit,“ prohlásil ministr vnitra.

Skupina poslanců v čele s Ondráčkem navrhla, aby se do příjmů příslušníků, z něhož se výsluhy vypočítávají, nezahrnovaly odměny a příplatek za službu v zahraničí. Tvrdí, že v současnosti se některým příslušníkům udělují odměny účelově s cílem zvýšit základ pro výpočet výsluh.

Ondráček řekl iDNES.cz, že je v některých případech účelově navyšován základní plat policistům těsně před odchodem do důchodu, aby pak měli nárok na vyšší výsluhy, a že by místo toho měly dostávat odměny příslušníci, kteří jsou ve službě kratší dobu a do civilu se odejít nechystají.

Místo odměn by policisté, hasiči a příslušníci dalších bezpečnostních sborů, tedy třeba také vězeňské služby a celní správy, podle novely, kterou vláda odmítá, získali nárok na odměny za délku služby, a to po 10, 13, 16, 18, 20, 22, 24 a 27 letech. Stát by jim vyplatil částku odpovídající průměrnému platu v Česku vždy za předminulý rok. Podle vlády by takový příspěvek ale nijak neodrážel pracovní nasazení příslušníků.

I přes odmítavé stanovisko vlády o osudu návrhu rozhodne parlament.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue