Současný ředitel BIS Jiří Lang

Současný ředitel BIS Jiří Lang

Tajní se chystají na „výměnu hlav“. Nového šéfa může dostat NBÚ i BIS

  • 17
Velká pozornost se v současnosti upíná k reorganizaci policie a odchodu Roberta Šlachty. Významným tématem je však také chystaná změna na postu ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který mimo jiné vydává bezpečnostní prověrky. O možném novém řediteli tohoto důležitého úřadu se však zatím jen spekuluje.

V čele NBÚ stojí již deset let někdejší politik ODS Dušan Navrátil. A podle zdroje MF DNES blízkého vládní ČSSD se jeho výměna očekává „v řádu několika týdnů“, ač to Navrátil nepotvrdil a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dotaz neodpověděl.

Ředitele NBÚ jmenuje a odvolává vláda. Právě ta by v případě Navrátilova odchodu vybírala jeho nástupce. Mezi kandidáty, kteří přicházejí v úvahu, se objevuje jméno dosavadního šéfa jiné mocné instituce - kontrarozvědky BIS.

Ředitel BIS Jiří Lang je ve funkci dokonce o tři roky déle než Navrátil a z jeho odchodu se v poslední době stal zpravodajský evergreen. Informace o jeho konci kolovaly v bezpečnostní komunitě už koncem minulého roku. „Pokud se Lang sám nerozhodne odejít, premiér ho nevymění,“ uvedl vysoce postavený zdroj redakce v bezpečnostní sféře. V Sobotkově okolí se nicméně nyní objevila dvě jména možných adeptů na tento post.

Prvním je František Formánek, který je premiérovým poradcem pro zahraniční politiku. Dříve pracoval na ministerstvu kultury, radil také premiéru Mirku Topolánkovi (ODS), později spolupracoval na prezidentské kampani amerického senátora Johna McCaina. Nyní působí na ministerstvu zahraničí. V nedávné době získal bezpečnostní prověrku na druhý nejvyšší stupeň tajné, což by naznačovalo jeho přípravu pro významný post ve státní správě.

Druhým jménem, které se objevilo, je někdejší významný diplomat Rudolf Jindrák. Také on je dnes Sobotkovým poradcem, primárně pro vztahy Česka s Německem, kde působil coby velvyslanec.

Ředitel BIS Lang bude mít při výběru nástupce zřejmě významné slovo. Zdroje z okolí služby tvrdí, že by preferoval Jiřího Roma, dnešního šéfa analytiky BIS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video