Zdeněk Škromach (ČSSD)

Zdeněk Škromach (ČSSD) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Zlobte se na magistrát, ne na řidiče, zastal se Škromach chystané stávky

  • 100
Sociální demokraté podpořili chystanou stávku zaměstnanců pražského dopravního podniku. Hněv lidí by se měl snést nikoliv na stávkující zaměstnance, ale na pražský magistrát, soudí místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Odbory chtějí zastavit dopravu kvůli špatné finanční situaci firmy. Pokud se v Praze doprava zastaví, bude to podle Škromacha samozřejmě nepříjemné pro obyvatele města i jeho návštěvníky.

"Myslíme si, že nevole by se měla obrátit nikoli vůči stávkujícím zaměstnancům, kteří hájí svá oprávněná práva, ale měla by spíš směřovat vůči neschopnosti magistrátu zajistit patřičné podmínky k tomu, aby doprava v Praze fungovala tak, jak má," uvedl.

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) již dříve označil plánovanou stávku za nezodpovědnou. Podle něj si odboráři berou Pražany jako rukojmí. Proto vyzval odbory, aby daly vedení podniku a městu čas na jednání. Odboráři poukazují na to, že stále hrozí propuštění 500 lidí a podniku chybí asi 1,9 miliardy korun.

O stávce se rozhodne v neděli

Na přípravě stávky se v pondělí shodli šéfové všech odborových organizací pražského dopravního podniku. Ve čtvrtek oznámili, že jsou schopni stávku kdykoliv spustit.

Definitivně rozhodnout, kdy v Praze nevyjedou na své trasy žádné autobusy ani tramvaje, ba ani soupravy metra, se má v neděli. To se sejdou všichni předsedové odborových organizací působících v Dopravním podniku a určí den stávky.

Stávku musí oznámit tři pracovní dny dopředu. To znamená, že bez hromadné dopravy se budou muset Pražané obejít zřejmě ve čtvrtek nebo v pátek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video