Miroslav Zelinský před akademickým senátem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Miroslav Zelinský před akademickým senátem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zlínského děkana odvolali, rektor dal za pravdu studentům

  • 4
Odvoláním děkana Miroslava Zelinského vyvrcholilo napětí na Fakultě multimediálních komunikací Baťovy univerzity ve Zlíně. O odchodu děkana rozhodl akademický senát školy na základě návrhu rektora Ignáce Hozy. Podle něho Zelinský dělal manažerské chyby a porušil pracovní řád.

Pro fakultu to znamená, že za posledních pár měsíců přišla už o druhého děkana. Zelinského předchůdce Jaroslav Světlík odešel letos o prázdninách, protože podle etické komise opsal svoji habilitační práci. - čtěte Zlínského děkana usvědčili z plagiátorství, titul mu ale zůstane

"Teď je třeba učinit takové kroky, aby se situace na fakultě vrátila do normálu," prohlásil po odvolání Zelinského rektor Hoza.

Vedením fakulty chce již ve středu dočasně pověřit dosavadní proděkanku Janu Janíkovou. Pak bude zřejmě vypsáno výběrové řízení.

Zelinský po svém odvolání prohlásil, že takové rozhodnutí akademického senátu čekal. Za férové ho ale nepovažuje. "Je to účelové rozhodnutí a musím se ptát, komu to slouží. Víc bych to komentovat nechtěl," řekl Zelinský.

Rektor i přes dvě stě studentů fakulty multimediálních komunikací, kteří za jeho odvolání sepsali petici, mu vyčítají hned několik rozhodnutí. Nejvíce to, že chtěl odvolat ředitelku Ústavu marketingových komunikací Olgu Juráškovou. - čtěte Studenti chtějí odvolat zlínského děkana

"Vzal také nelegálním způsobem osobní ohodnocení dvěma zaměstnancům. A naopak dal práci i osobní ohodnocení příteli své dcery," prohlásila opakovaně iniciátorka studentské petice Zuzana Vičanová. "Proto jsem ráda jak hlasování dopadlo," dodala po odvolání Zelinského.

Z osmadvaceti přítomných členů akademického senátu univerzity hlasovalo pro odchod děkana 21. Dva byli proti, pět se hlasování zdrželo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video