Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Počasí komplikuje dopravu, hasiči zasahovali u nehod, varují před uzavírkami

  7:22aktualizováno  16:50
Sníh a povětrnostní podmínky v pondělí komplikují dopravní situaci napříč republikou. Hasiči z Ústeckého kraje zasahovali u dopravní nehody v Bořislavi. Před námrazou a popadanými stromy varují policisté na Královéhradecku. Řidiče na vozovkách na Vsetínsku a Kroměřížsku ráno potrápila ledovka. Ředitelství silnic a dálnic upozorňuje na dopravní omezení, meteorologové vybízejí k opatrnosti.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Na základě zhoršení klimatických podmínek a špatné aktuální sjízdnosti uzavřeli silničáři v Libereckém kraji už od 11:00 pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. Autobusy a osobní vozy tudy projedou. Omezení by zatím mělo platit do úterních 10:00, v závislosti na sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být ale termín uzavírky změněn.

Na Liberecku zatím zůstávají pro těžká nákladní auta nad šest tun uzavřené také dvě silnice. Neprůjezdná je pro kamiony silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musí využít silnici 13 přes Frýdlant. V pátek silničáři kvůli problémům se sjízdností uzavřeli pro kamiony také silnici třetí třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou. Do Hrádku musí řidiči kamionů po hlavní silnici 13 a 35 přes Bílý Kostel, kde se solí. Obě uzavřené komunikace leží v chráněné oblasti, kde silničáři solit nemohou.

V Libereckém kraji se stále objevují sněhové přeháňky, v nižších polohách přecházely do deště, silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Podle krajského policejního mluvčí Vojtěcha Robovského řešili policisté od rána tři desítky dopravních nehod. „Všechny se naštěstí obešly bez vážnějších zranění,“ řekl. Dopravu komplikovaly uvízlé kamiony, v Tanvaldu skončil v příkopu i sypač.

Na Ústecku od rána sněží

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V regionu od rána sněží. Například na Děčínsku si řidiči musí dát pozor na zbytky rozbředlého sněhu, na horách je pokrývka na některých úsecích ujetá. Auta zimní údržby jsou v terénu. Hasiči na Twitteru informovali o nehodě osobního a nákladního auta na Teplicku. Doprava na silnici u obce Bořislav je zastavena, komunikaci blokuje převrácený kamion. Nikdo se nezranil.

U Varnsdorfu na Děčínsku uvízl v kopci kamion. Místo je průjezdné s opatrností. Ráno vyjely hasičské jednotky k dopravní nehodě dodávky mezi Šluknovem a Královstvím. Jedna osoba utrpěla lehké zranění.

Sněží i na Královéhradecku

Policie kvůli pádům stromů v pondělí ráno uzavřela v Orlických horách silnici II/311 mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím. Úsek je dlouhý 7,4 kilometru, hasiči zde odstraňovali několik stromů, které se vyvrátily pod tíhou sněhu a námrazy. „Zasahovali jsme zde také už o víkendu. Situace není v místě bezpečná,“ uvedli hasiči na Twitteru.

Policie na kluzkých silnicích dopoledne evidovala několik nehod. U Nového Bydžova na Hradecku skončilo osobní auto v příkopě. V Jičíně narazil autobus bez cestujících do zaparkovaného kamionu. U obce Dobré na Rychnovsku na zledovatělé silnici uvázl kamion a cestu zablokoval.

V Českém Meziříčí na Rychnovsku narazil kamion do domu s cukrárnou. Provozovna byla v tu dobu zavřená, nehoda se obešla bez zranění. „Stav objektu posoudí statik,“ uvedli hasiči.V Rychnově nad Kněžnou se srazila dvě auta, u Skalice na Hradecku se srazily dodávky a traktor. Obě nehody se obešly bez zranění.

Řidiči by si měli dát v hradeckém kraji pozor zejména na Trutnovsku na silnici I/37 v okolí Výšinky a na silnici I/14 v Mladých Bukách, kde je na cestách náledí. „Varování před náledím platí pro I/35 Klenice, I/16 Jičín - obchvat a I/35 Kněžnice. Naše technika zimní údržby je v terénu,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Sněhové jazyky v Olomouckém kraji

Ke zvýšené opatrnosti nabádají správci silnic řidiče i nadále ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Fouká tam nárazový vítr, místy se mohou tvořit sněhové jazyky. Obezřetnost je na místě také na úsecích udržovaných inertně, leží na nich zledovatělá či ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice v ostatních okresech jsou většinou holé a vymrzlé.

Na Šumpersku silnice v noci silničáři chemicky ošetřovali, ve vyšších polohách kvůli silnému větru se mohou podle nich tvořit sněhové jazyky. Obezřetnost je na místě stále i v blízkosti lyžařských areálů, kvůli zasněžování může sníh dopadat na silnice, sjízdnost je tak omezena.

Na Přerovsku i Prostějovsku je sjízdnost bez problémů, ve vyšších polohách Olomoucka na Šternbersku upozorňují silničáři na padající námrazu ze stromů.

Ledovka od rána trápí Zlínsko

Na vozovkách na Vsetínsku a ve východní části Kroměřížska se od pondělního rána místy tvoří ledovka. Mokré silnice v místech mohou také namrzat, v horských oblastech okresu na nich zůstává nesouvislá uježděná vrstva sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako ostatní silnice ve Zlínském kraji, uvádí Ředitelství silnic a dálnic.

Neprůjezdná je kvůli ledovce silnice III/42826 v délce 7,6 kilometru mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč.

Jih Čech i Vysočina jsou sjízdné s opatrností

Silničáři vyjeli na jihu Čech přes noc do terénu s 23 sypači. Silnice jsou po jejich zásazích sjízdné. „Veškeré silnice jsou sjízdné, po chemickém ošetření. Jak mrzlo, ani se tolik nevyjíždělo. Nejsou ani hlášené žádné nehody,“ řekl ráno dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Boško.

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Policie eviduje od rána 19 dopravních nehod. U obce Údavy na Havlíčkobrodsku zablokovala silnici I/37 havarovaná nákladní souprava.

Řidič z havarovaného auta u obce Údavy se zranil, záchranáři ho převezli do nemocnice v Hradci Králové. Silnice byla několik hodin neprůjezdná, objízdná trasa vedla přes Hlinsko v Pardubickém kraji. Zablokovaný úsek se podle Lébrové podařilo plně zprovoznit před 16:00.

„V tuto chvíli také policisté šetří dopravní nehodu, ke které došlo v Golčově Jeníkově, kde se střetlo vozidlo s cyklistkou. Žena při dopravní nehodě utrpěla zranění,“ uvedla před 13:00 mluvčí policie Michaela Lébrová.

Podle dispečinku Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina postupuje sněžení od severozápadu. Sněžit začalo okolo 11:00. Technika silničářů vyjela ve všech okresech, zatím není hlášena tvorba sněhových jazyků.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  14:57

Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...

Po napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž, druhého policisté zadrželi

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  14:55

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Když ne vláda, tak my. Slováci vybrali na munici pro Ukrajinu přes milion eur

18. dubna 2024  14:40

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...