Hradiště vypíše takzvané rekonkurzy na ředitele v pěti středních školách, Zlín v osmi mateřských (Ilustrační snímek).

Hradiště vypíše takzvané rekonkurzy na ředitele v pěti středních školách, Zlín v osmi mateřských (Ilustrační snímek). | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Zlín a Uherské Hradiště chystají smršť konkurzů na ředitele škol

  • 2
Radnice ve Zlíně a Uherském Hradišti se rozhodly vyzvat všechny ředitele škol, kteří jsou ve funkci déle než šest let, aby obhájili svou funkci v takzvaných rekonkurzech. V Hradišti se budou týkat pěti ředitelů, ve Zlíně osmi.

Rekonkurzy umožňuje zákon přijatý na začátku roku. V Uherském Hradišti je nyní takových ředitelů celkem pět, všichni stojí v čele středních škol.

"Dříve byli jmenováni prakticky na věčné časy a bylo velmi těžké je odvolat," uvedl místostarosta Evžen Uher. "Rekonkurzy nastaví konkurenční prostředí ve školách, chceme, aby ve vedení škol byla dynamika," naznačil.

Ředitelé se k rozhodnutí města striktně odmítají vyjadřovat a většina z nich ještě není rozhodnutá, jestli do obhajoby půjde. "Zřizovatel na to má právo, to je jediné, co mohu říct," uvedla Marie Leitgebová, ředitelka Základní školy Větrná. V čele školy stojí osm let. Ona i její kolegové se musejí rozhodnout zhruba do poloviny dubna, jestli se o funkci budou znovu ucházet.

Rekonkurzy ve školství

Nejsou úplnou novinkou, dělaly se v 90. letech. Podle některých odborníků však sklouzly do formality a málokdy se stalo, že by se ředitel ve škole skutečně změnil.

Po roce 2000 se od myšlenky upustilo a ředitel se stal prakticky neodvolatelným. K ukončení smlouvy nestačila nespokojenost zřizovatele ani rodičů, a pokud ředitel nespáchal trestný čin nebo neměl potíže s hospodařením školy, zůstával v ředitelně a byl jediným, kdo měl přímo vliv na kvalitu výuky ve škole. To má nový zákon změnit.

"Rozhodně v tom není nic osobního, ani nejde o ředitele, se kterými by byly nějaké potíže," ujistil Uher. Takový postup chce volit pokaždé, když některý z ředitelů k šestileté hranici dospěje. "Po čase by tím měli projít všichni," řekl Uher.

K rekonkurzům se přihlásil i Zlín. Vypíše je v osmi mateřských školách, ty základní však ponechá beze změn.

"Předpokládám, že v těchto školkách je možné zlepšit služby," uvedla zlínská radní Alena Zubalíková. "Práci jednotlivých zařízení známe detailně a dlouhodobě a nejde určitě o nahodilé monitorování," dodala Zubalíková.

V dalších městech ve Zlínském kraji naopak radnice podobnou smršť nechystají - ve Vsetíně a Kroměříži převládl názor, že ředitelé pracují dobře a je zbytečné je stresovat.

K tomu, aby ředitel musel funkci obhájit, se sice klonila například starostka Kroměříže Daniela Hebnarová. Radní ale její názor nesdíleli a rozhodli, že všechny ředitele bez průtahů potvrdí ve funkcích na dalších šest let.

Město zřizuje 17 školských zařízení, konkurz se mohl týkat 13 z nich. "Jsou mezi nimi i ředitelé, kteří jsou ve funkci mnohem déle než šest let a výsledky jejich práce dobře známe," uvedl šéf školského odboru radnice Jiří Pánek.

S našimi řediteli jsme spokojení, rozhodl Vsetín

Naopak ve Vsetíně už v lednu rozhodli, že rekonkurzy dělat nebudou, a tento názor nemění. "S prací ředitelů jsme spokojeni," ujistil místostarosta Petr Kořenek. Ředitelé však budou muset přednést radním své představy o tom, jak bude škola fungovat dál.

Téměř stejně reaguje i Zlínský kraj, který zřizuje 102 středních škol a školských zařízení. V nich úřaduje déle než šest let celkem 73 ředitelů. Rekonkurzy se přitom musejí stihnout od dubna do června. "To se nedá v dostatečné kvalitě zvládnout," uvedl krajský radní Josef Slovák.

Kraj navíc už dříve zavedl pravidelné hodnocení práce ředitelů a v jejich prospěch mluví i celostátní srovnání maturantů, ve kterém měli studenti ze Zlínského kraje druhé nejlepší výsledky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video