Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Zkušení učitelé budou dohlížet na nováčky. Dostanou za to příplatek

  • 11
Pokud bude schválen kariérní řád, začnou zkušení, takzvaní uvádějící učitelé pomáhat nováčkům od září 2017. Měli by získat příplatek tři tisíce korun a učit méně hodin. Na středeční tiskové konferenci před zahájením školního roku to řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kariérní řád upravující profesní růst pedagogů je jednou z novinek, které připravuje. Vláda ho ještě neprojednávala.

Návrh už ale má konkrétní podobu. Začínajícím učitelům by měl uvádějící učitel, tedy zkušený kolega z téže školy, pomáhat po celé dvouleté adaptační období. Od září 2018 by měly začít fungovat příplatky pro jiné specializované posty ve školách. Třetí kariérní stupeň určený pro lídry předmětů a oborů se bude nejdříve ověřovat v praxi.

Valachová: Máme málo učitelů

Brzy plánuje ministryně představit kroky týkající se boje se šikanou a respektem na školách. To je téma, o němž se bouřlivě diskutovalo zejména v souvislosti se šikanováním učitelky střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze, které vyšlo najevo v únoru.

Ministerstvo do podzimu připraví pro mateřské školy doporučení ke vzdělávání dětí mladších tří let, které už nyní v některých školkách jsou. „Máme vyřešeny všechny problémy ohledně hraček, herních sestav, spotřebního koše, tedy praktické záležitosti,“ řekla Valachová.

Odbory: Chceme růst platů o patnáct procent ročně

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na prahu nového školního roku připomněl růst platů učitelů a dalších pracovníků regionálního školství. „Poprvé jsme zvýšili platy učitelů v listopadu 2014. Podruhé jsme zvýšili tarifní platy v říjnu 2015 a potřetí od 1. září letošního roku. Celkem se tarifní platy učitelů za působení naší vlády zvýšily o necelých patnáct procent,“ řekl.

Odbory požadují, aby se v letech 2018 - 2020 zvyšovaly učitelské platy o 15 procent ročně. Sobotka souhlasí, že by růst platů učitelů měl pokračovat. „Musíme zohlednit ostatní potřeby, které jsou ve školství, a možnosti státního rozpočtu,“ poznamenal.

Z legislativních novinek ocenil schválení novely vysokoškolského zákona, zákaz propouštění učitelů na prázdniny a skutečnost, že budou mít díky novele školského zákona děti postupně nárok na místo v mateřské škole.

K lepšímu se podle něj změnilo i financování sportu. „Posílila se transparentnost financování sportu a postupně navyšujeme objem prostředků, které na sport jdou,“ řekl. Vláda se snaží především o podporu sportování dětí a mládeže a část peněz směřuje přímo do oddílů, které s dětmi pracují. Příští rok vydá stát na sport asi šest miliard korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video