Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hodnotit zkoušku podle výsledků fotbalu. Jak vnímají studenti ústní zkoušky

  17:57
Některým nevadí, jiní je nenávidí - ústní zkoušení. V Česku není student, který by se s ústním zkoušením nikdy nesetkal. A zatímco na základní a středních školách probíhá před celou třídou, na vysoké se často odehrává za zavřenými dveřmi. „Většina zkoušek probíhá ve formátu 1:1, další pedagog u zkoušek není zvykem,“ popsal mluvčí Masarykovy univerzity Vladan Dokoupil.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

„Diskutovali jsme o nahrávání zkoušek, ale k tomu i univerzita zaujala dosti negativní stanovisko. Být to na mě, já bych ústní zkoušky zrušil. Právě kvůli různým námitkám o neférovosti, které se těžko posuzují,“ prohlásil v červnu děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík pro Seznam Zprávy. Poté, co školou otřásla kauza exposlance Dominika Feriho.

Zažili jste obtěžování? Fakulta se ptá studentů na nevhodné chování

Fakulta se kvůli kauze následně rozhodla zmapovat situaci a případy sexuálního obtěžování nebo nevhodného chování a rozjela dotazníkové šetření. To například ukázalo na problémovost ústních zkoušek.

Jak mají ústní zkoušky probíhat a zda vlastně v dnešní době mají smysl, je otázka, která možná trápí nejednu vysokou školu. Rozhodně však otázka ústních zkoušek trápí každoročně několik tisíc studentů. A to nejen ze strachu z případného propadnutí v předmětu. 

„Fascinuje mě, jak se řeší jen skrze Feriho - chlapa - ústní zkoušky. Ale že nás ponižovaly ženy, docentky a profesorky a chodily jsme ke zkouškám jako strašidla, abychom je náhodou nenaštvaly vzhledem, to už nikdo nikdy řešit nebude. Ženy by si taky měly zamést před vlastním prahem,“ napsala nedávno na svůj Twitter uživatelka Karolína Drbohlavová.

V hlavní roli: nervozita a stres

Redakce iDNES.cz oslovila v rámci anonymního dotazníku studenty vysokých škol a ptala se jich na to, jakým způsobem u nich probíhaly ústní zkoušky a zda s nimi mají spojené nepříjemné zkušenosti. 

Většina studentů a studentek uvedla, že během ústní zkoušky byl přítomen jen sám vyučující. Menší část z nich pak sdělila, že ústní zkoušky byly prováděny ve větším počtu lidí, tedy společně s dalšími spolužáky, případně s kolegy z dané vysoké školy.

„Většinou jsme se všichni sešli v daný den před učebnou, přičemž pořadí bylo dáno podle toho, kdo dřív přišel. Následně si nás učitel jednotlivě volal do učebny. Každá zkouška pak probíhala jinak. V některých případech bylo zkoušení po skupinách,“ popsala třiadvacetiletá Adéla J.

Osobně má raději písemný test, ústní zkoušky jsou jí nepříjemné. „Občas se mi stane, že jsem až příliš nervózní a zapomenu tak to, na co bych si během písemné zkoušky vzpomněla,“ dodává. 

Jiní studenti naopak uvádí, že jim ústní zkoušení nevadí. „Záleží na profesorovi. Ústní zkouška může člověka jak potopit, tak zachránit. Tak či onak si myslím, že ústní zkouška donutí žáka se připravit lépe,“ uvedla třiadvacetiletá Barbora S., studentka žurnalistiky a politologie. 

Od sexistických komentářů až po fotbal

A jak je to s chováním vyučujících? Hana R., studentka výtvarné výchovy a vizuální tvorby se zaměřením na vzdělání, přiznala, že se během zkoušení setkala se sexistickými komentáři ze strany vyučujícího. Problém ale nikam nehlásila. „Nepřišlo mi to tak závažné,“ uvedla. 

Dvaadvacetiletá Martina přiznala, že se jí stalo, že se vyučující během zkoušky mstil na studentech. O zkušenosti však mlčela. „Nemá to smysl, ani nebyly pořádné důkazy, jen slovo proti slovu,“ uvedla. A například stejnou zkušenost, jako měla Karolína Drbohlavová, uvedly i další studentky. „Vyučující dávala jasně najevo, že ženy nemá ráda,“ popsala třiadvacetiletá Kateřina. 

Testy, léky, psychiatři. Studenty akademické prostředí stresuje

Jiná studentka, Miroslava Š., uvedla, že vyučující se řídil při udílení známek podle výsledku sportovních utkání. „Otázku samotnou i doplňující otázky vybíral vyučující. Zároveň se řídil v hodnocení podle své nálady, kterážto se odvíjela od výsledků fotbalu. Jeden den dával A-C, další den dával C-F,“ uvedla. Dodala, že případ dotyčného vedení školy řešilo, ale bez řádného výsledku.

A nejde jen o samotné zkoušení, na osobní názory vyučujících studenti naráží například i s ohledem na přijímací řízení. „Někteří, kteří se na náš výtvarný obor dostali díky vysokému percentilu v rámci Testů studijních předpokladů a nikoli díky dobrému portfoliu, často v prvním ročníku slýchávali nehezké věci od jednoho našeho vyučujícího, který jejich ‚nekvalitu‘ výkonu neustále shazoval a de facto jim tím říkal, že tu nemají co dělat,“ uvedla Alena Z., studentka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. 

Patricie N. naopak zažila nemístné chování své vedoucí bakalářské práce. „Zažila jsem nepříjemnou šikanu. Vadilo jí, že mám v průběhu studia i brigádu a křičela na mne tak, až jsem se rozplakala,“ popsala. Chování učitelky ovšem dále neřešila.

Studenti si stěžují minimálně

Na vysokých školách mohou probíhat testy klasicky písemně, nebo i na počítači v případě, že je to vhodné či nezbytné z hlediska charakteru předmětu. Ústní zkoušky pak podle vedoucího oddělení komunikace Masarykovy univerzity Vladana Dokoupila probíhají formou rozhovoru. 

Zahraniční praxe

Americké univerzity mají téměř bez výjimek zkoušky písemné. Současně jsou udělané tak, aby byly anonymní a nebylo z nich poznat, kdo je autorem práce. Označují se tak kódem místo jména. Zadání je také shodné pro celý kurs a zkoušku skládají všichni zapsaní studenti ve stejném termínu. Konečné výsledky vyvěsí vyučující na nástěnku s kódy i známkami. 

„Většina zkoušek probíhá ve formátu 1:1, dle zvyklostí vyučujícího a charakteru předmětu může být přítomen další student, který vypracovává svou písemnou přípravu na zkoušku. Další pedagog u běžných zkoušek není zvykem,“ popsal pro iDNES.cz Dokoupil. 

Studenti si v minulosti stěžovali například na nejednoznačnost zkouškových otázek, nebo když student nesouhlasí s uděleným hodnocením. Podrobnosti jednotlivých případů studijní odbor neeviduje.

„Řešení jednotlivých případů závisí na faktech zjištěných v konkrétních kauzách. Obecně může student požádat o revizi hodnocení. Je-li zjištěno závažné pochybení ze strany vyučujícího, udělené hodnocení může být zrušeno a následuje komisionální přezkoušení,“ dodal Dokoupil. 

Například Etická komise Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem v loňském akademickém roce neřešila podle prorektorky pro studium Aleny Chvátalové žádnou takovou stížnost. U zkoušek bývá více studentů, ale opravné termíny jsou individuální. 

„Při dílčí zkoušce je přítomen zpravidla pouze jeden akademický pracovník, při komisionální zkoušce je přítomna nejméně tříčlenná komise,“ doplnila Chvátalová.

Na Univerzitě Palackého v Olomouci je organizace samotné zkoušky převážně na vyučujících a vedle ústního zkoušení využívají všechny varianty. Během koronavirové epidemie, kdy byly uzavřené i vysoké školy, se častěji zkoušelo ve formě online testů. 

„U konkrétních předmětů jsou podmínky přizpůsobeny podle počtu uchazečů, způsobu ukončování předmětu, zda jsou tu další navazující předměty, zda se jedná o praktické předměty, teoretické předměty nebo praxe. V tuto chvíli se většinou už realizují první a druhé opravné termíny zkoušek, které jsou ve formě shodné s řádnými termíny,“ popisuje mluvčí univerzity Egon Havrlant. 

Averze k počítačům a chybějící vazby. Na univerzity míří „covidová generace“

V rámci zkoušky si studenti obvykle vylosují jednu z předem zveřejněných otázek, mají čas na písemnou přípravu a pak ústně vyučujícímu otázku zodpoví, případně zodpoví doplňující otázky. U zkoušek bývají aspoň dva studenti. Jednoho vyučující zkouší, další se připravuje. 

„Navíc zkoušky jsou ze zákona veřejné, přítomno tedy může být tolik lidí, aby to nebylo v rozporu s aktuálními doporučeními. V případě ústních zkoušek prezenční formou ale v předcházejícím období byli často studenti zváni spíše individuálně na určenou dobu,“ dodává Havrlant s tím, že další vyučující je u zkoušky jen tehdy, pokud mají předmět dělený. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...