(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Úřad vlády ČR

Nový ministr už si zkusil roli náměstka, v minulosti i prověřoval členy vlády

  • 103
Většinu profesního života strávil ve státní sféře, a to především v oblasti práva. Nyní právník a dosavadní místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek významně povýší. Premiér Andrej Babiš si jej vybral jako nástupce po Taťáně Malé na volnou ministerskou pozici v resortu spravedlnosti.

Právník Jan Kněžínek se narodil 8. května 1979 v Jihlavě. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde se věnoval oborům právo a právní věda a dále navázal na obor veřejného, ústavního a trestního práva. V současnosti působí jako náměstek Legislativní rady vlády a zároveň pracuje jako místopředseda této rady.  

Většinu svého profesního života strávil ve státní sféře. V letech 2003 až 2007 pracoval na ministerstvu dopravy, odkud poté přešel na Úřad vlády. Mezi lety 2007 a 2009 navrhoval právní předpisy ve vládní radě. Následující čtyři roky působil jako tajemník rozkladové komise Úřadu vlády.

V letech 2010 a 2012 zaujal post ředitele odboru vládní legislativy. Poté působil jako náměstek ministra a předseda Legislativní rady vlády v letech 2012 a 2013. Zároveň pracoval jako vrchní ředitel sekce legislativní rady vlády.

Rozhodl, že Babiš zákon neporušil

V roce 2015 si krátce vyzkoušel i roli náměstka ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera za ČSSD. 

Následně ho v srpnu 2015 vláda Bohuslava Sobotky za ČSSD jmenovala takzvaným prošetřovatelem. Měl tak prověřovat podezření týkající se členů vlády i dalších vysoce postavených činitelů.

V této funkci pak řešil například případ náměstka ministra financí Tomáše Vyhnánka, který v lednu 2016 nařídil úřednici z ministerstva, aby v Bruselu zjišťovala informace od Evropského úřadu proti podvodům k vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo týkající se skupiny Agrofert. Kněžínek rozhodl, že Vyhnánek ani Babiš zákon neporušili. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video