Tomáš Větrovský | foto: David Neff, MAFRA

Nejvíc nachozených kroků mají popeláři, prozradil žebříček nejnáročnějších profesí

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
O fyzické náročnosti práce horníka nebo skláře se učí už děti na základní škole. Nedávný průzkum ale odhalil profese, u nichž se o manuální obtížnosti příliš nemluví. Množstvím fyzické aktivity během jedné směny přitom předčí i profesionální sportovce. „Odborníci na zdravý životní styl doporučují minimálně 150 minut pohybu alespoň střední intenzity týdně. Sedm profesí z našeho průzkumu této hodnoty dosáhlo za jeden jediný den, navíc v práci,“ komentuje vedoucí průzkumu MUDr. Ing. Tomáš Větrovský (45), Ph.D.

Lékaři nám spílají, že máme nedostatek pohybu. O které profesi se to rozhodně říct nedá?
Z našeho žebříčku, který jsme sestavili na základě doporučení odborníků a Společnosti pro výživu, to platí vlastně o všech. Lékaři by z nich měli na první pohled radost. Záměrně jsme ale vybrali takové profese, které jsou pohybově zajímavé. Úředníka, který celý den sedí, mezi nimi nenajdete. Zařadili jsme tam profesionální sportovce, zdravotní sestry, záchranáře, hasiče, skladníky, popeláře, dřevorubce, stavební dělníky, pracovníky na farmě a poštovní doručovatele.

Jak jste zjišťovali, kdo se v práci nejvíc nadře?
Zástupce jednotlivých profesí jsme vybavili akcelerometry (zařízení, které registruje a vyhodnocuje pohyby svého nositele, pozn. red.) a sledovali jsme různé parametry. Jedním z nich byl například počet kroků, což je v běžném životě velmi dobrý ukazatel, protože většinu fyzické aktivity vykonáváme právě chůzí. Například u pošťáků, ale i skladníků a do jisté míry i popelářů tato hodnota velmi přesně odráží pracovní pohybovou aktivitu. Ovšem u jiných zaměstnání ztrácí tento parametr svou výpovědní hodnotu, protože jejich práce je sice fyzicky namáhavá, ale příliš kroků při ní neudělají. To se týká například dřevorubců. Proto dalším sledovaným parametrem byl čas, který člověk stráví intenzivní pohybovou aktivitou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video