Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Před lety úspěšně žalovali Česko, teď mladí Romové marně hledají práci

  7:25
Bylo to překvapení, když 18 romských žáků z Ostravy v roce 2007 uspělo s žalobou na Česko. Evropský soud tehdy uznal, že je stát diskriminoval. Mladí žalobci od té doby dospěli a někteří už mají vlastní děti. Sice pomohli měnit poměry na školách, jim samotným se ale příliš nedaří: až na jednoho jsou všichni bez práce.

Osmnáct mladých Romů uspělo u štrasburského Evropského soudu pro lidská práva v roce 2007. | foto: Profimedia.cz

Šestadvacetiletý Julius Mika má dodnes nepříjemné vzpomínky na třetí třídu. Kvůli zápalu plic zameškal část roku, a když se vrátil do školy, učitelka si prý na něj zasedla. "Místo, aby mi dala šanci na doučování, tak mě začala zkoušet z nového učiva a pohlavkovala mě," řekl Mika iDNES.cz.

Po prázdninách musel přestoupit do zvláštní (dnes praktické) školy, určené pro žáky s lehkým mozkovým postižením. A to přesto, že takovou diagnózu neměl.

Ostravské sdružení Vzájemné soužití na konci 90. let zjistilo, že podobných případů je mezi Romy mnoho. Kromě Julia vytipovalo dalších zhruba 30 dětí a začalo je doučovat. Osmnáct z nich posléze udělalo rozdílové zkoušky na běžnou základní školu. "Byl to jasný důkaz, že jsou neoprávněně zařazovány do zvláštních škol," vzpomíná šéf sdružení Kumar Vishwanathan.

Zmíněná osmnáctka - 13 dívek a pět kluků - v květnu 1999 zažalovala stát. Když jim česká justice nevyhověla, odvolala se v roce 2000 k Evropskému soudu pro lidská práva. "Naši rodiče se tehdy soudili kvůli tomu, že není normální, z jakého důvodu nás přeřadili do zvláštní školy," řekla iDNES.cz Andrea Bandyová, která patřila mezi žalobce i se sestrou Denisou.

Případ, dnes známý pod označením "D.H. a ostatní versus ČR" (nazvaný podle iniciál jedné z žalobkyň Denisy Holubové), se dlouho vlekl. Štrasburský soud nejprve v únoru 2006 žalobu romských žáků zamítl. Uspěli až napodruhé - v listopadu 2007.

"To konečné rozhodnutí bylo trochu překvapivé, protože velký senát obrátil rozhodnutí senátu předchozího. Byl to průlomový rozsudek, který se nepochybně stal startovním bodem pro další případy, ať to byl rozsudek proti Maďarsku, či Chorvatsku," řekl iDNES.cz tehdejší advokát všech osmnácti žáků David Strupek, který na případ vzpomíná jako na velký přelom ve své kariéře.

Jejich životní situaci soud moc nezměnil, míní aktivista

Mika po základní škole vystudoval na učilišti obor malíř-natěrač. Nyní se otec dvou dětí živí v Ostravě jako sociální pracovník. Vlastní zkušenost předává dál. Romským žákům totiž pomáhá, aby nemuseli chodit do praktických škol.

Dnes je ale jediný, kdo z osmnáctky někdejších žalobců pracuje. "Ostatní zaměstnání nemají, jen někteří kluci pracují načerno. Jejich životní situaci vyhraný soud moc nezměnil. Většina chce pracovat a vydělat peníze, to je dneska jejich hlavní touha," říká Vishwanathan.

Proč nikdo z nich nepracuje? "Protože jsme se narodili jako Romové," míní Mika. "I já jsem se s tím hodně setkal. Vidíte na internetu volné místo, po telefonu jste přijat, a když tam přijdete, tak vám řeknou, že už nemají volné místo," líčí. Podobné zkušenosti zmiňují i další. "Sehnat práci je problém," stěžuje si čtyřiadvacetiletá Helena Kočková. Její postavení na pracovním trhu ztěžuje i to, že stejně jako většina ostatních má jen základní vzdělání.

Podle Bandyové jsou patálie s hledáním práce ovlivněné i tím, že nemohla celou dobu chodit do běžné základní školy. "Všichni jsme byli rádi, že jsme ten soud vyhráli. Ale místo toho, aby nám nabídli náhradní vzdělání, tak nám zalepili oči penězi," připomíná Mika odškodnění 4 tisíce eur, které stát musel každému z nich zaplatit.

Pokrok nastal, stále ale moc Romů končí v praktických školách

Na umísťování vysokého počtu romských dětí do praktických škol experti upozorňovali i dlouho před rozsudkem. Například průzkum mezi školáky v Ostravě z konce 90. let upozornil na to, že u malého Roma je 27krát větší pravděpodobnost, že bude považován za mentálně retardovaného (a bude tedy poslán do praktické školy), než jiné dítě.

Až po verdiktu štrasburského soudu se ale Česko zavázalo, že dosavadní praxi změní. "Rozsudky Evropského soudu pro lidská práva jsou závazné, nemůžou se ignorovat. V České republice se díky tomu změnilo chápání nepřímé diskriminace," podotýká Strupek.

Ministerstvo školství například v listopadu 2012 představilo seznam protisegregačních kroků, které mají situaci napravit. Resort se například snaží zlepšit práci poraden, kde se postižení dětí zjišťuje, i informovanost rodičů při rozhodování, zda svého potomka na praktickou školu umístit. Odborníci si slibují zlepšení situace i od chystané novely školského zákona. Ta má upravit vzdělávání sociálně vyloučených Romů či postižených dětí (více čtěte zde).

Od roku 2007 navíc stát musí Výboru ministrů Rady Evropy pravidelně hlásit, jak se situace vyvíjí. "Rozhodně cítím určitou změnu," říká Vishwanathan a zmiňuje například osvícenější přístup některých ředitelů. Nadále však Romové tvoří v praktických školách velkou část žáků - podle šetření České školní inspekce je jich v tomto školním roce 28,2 procenta.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:30

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...