Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Živnostník dal výpověď líným poslancům. Marná snaha, říkají právníci

  • 400
Svérázně se s častou absencí poslanců v lavicích vypořádal vsetínský živnostník Roman Ramach. Na e-mailovou adresu Sněmovny poslal výpověď poslancům, odůvodněnou neomluvenými absencemi. Právníci se nicméně shodují, že jediná možná forma výpovědi je poslance příště nezvolit.

"Vážený pane předsedo, vážení páni poslanci,

vzhledem k tomu, že i část mé daně jde na Vaše mzdy, Vám na základě zákoníku práce podle § 53 dávám výpověď pro neomluvené absence. Opakovaně se neúčastníte zasedání Sněmovny, viz poslední prosincová schůze a zasedání organizačního výboru, a tudíž jste se dopustili hrubého porušení pracovní kázně..."

VÝPOVĚĎ POSLANCŮM

"Při vašich podmínkách práce - bezplatná doprava, autobusy, vlaky, letadla a někteří i služební auta - nevidím jeden jediný důvod k vaší nepřítomnosti při poslední prosincové schůzi."

Takto začínající zprávu obdržela Poslanecká sněmovna v minulých dnech. Jejím autorem je vsetínský živnostník Roman Ramach, kterému už došla trpělivost s opakovanými absencemi poslanců při jednáních Sněmovny.

"Při Vašich podmínkách práce - bezplatná doprava - autobusy, vlaky, letadla a někteří i služební auta - nevidím jeden jediný důvod k Vaší nepřítomnosti při poslední prosincové schůzi a schůzi členů organizačního výboru," zdůvodňuje svůj e-mail Ramach. A dodává, že poslancům nebude platit daně.

Právníci nicméně hodnotí Ramachův dopis jako možná upřímný, leč marný pokus.

"Myšlenka aplikovat pracovní právo na vztah poslance a voliče je absurdní. Vztah mezi voličem jako jednotlivcem a poslancem je do značné míry problematický, pokud poslanec někoho reprezentuje, tak lid jako celek, ne bezprostředně toho jednoho voliče," soudí například ústavní právník Jan Kysela.

ŠÉF SNĚMOVNY CHCE POHNOUT S PLATY

Miloslav Vlček navrhuje trestat absence poslanců

"Vztah poslance a voliče není zaměstnanecký, je to popisováno v kategorii mandátu. Poslancům dáváte mandát, soubor práv a povinností, aby vás mohli reprezentovat. Je zcela výjimečné, aby mohl být mandát předčasně vypovídán," dodává Kysela.

Podobně mluví i odbornice na pracovní právo Barbora Mokrošová. "Poslanec je veřejnoprávní funkce a tak není účasten pracovněprávního vztahu. Ustanovení zákoníku práce se na něj nevztahují, výpověď jim takto dát nelze," říká.

Odpověď na kritiku bezplatné dopravy přišla od poslance ve vlaku

Překvapením není ani názor Zdeňka Jičínského, doyena Poslanecké sněmovny, který se také ústavním právem zabývá. "Takovéto náměty lidi napadat mohou, ale pracovněprávní vztah to není," řekl na telefonický dotaz iDNES.cz. Paradoxně přitom jel vlakem, přičemž dopravu zdarma zrovna Ramach kritizoval.

Ramach si uvědomuje, že po jeho "výpovědi" poslanci plat pobírat nepřestanou. Ale z jejich chování mu je smutno. "Při schůzi organizačního výboru se nebyli schopni sejít, při prosincové schůzi jich tam bylo pár a chodili ven a dovnitř. Vždyť už je to hanba," kroutí hlavou muž, který donedávna pracoval v autoservisu a nyní je živnostníkem.

Závěr právníků přesto ponechává naději. "Výpověď" poslancům lze dát při květnových volbách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue