Značka Zimní výbava

Značka Zimní výbava | foto: Radek Miča, MAFRA

Zimní pneumatiky budou na D1 od listopadu povinné od Lokte k Bíteši

  • 243
Zimní pneumatiky budou letošní zimu povinné na D1 od 66. kilometru u Lokte po 162. kilometr u Velké Bíteše. Značky Zimní výbava se u dálnice objeví 1. listopadu, odkdy budou také platit. Kraj Vysočina rozmístí značky současně na sjezdech z dálnice a na dalších nebezpečných úsecích v kraji.

Kraj Vysočina definitivně potvrdil, že chce postupně osazovat značkou Zimní výbava i krajské silnice a dosáhnout tak na řidiče kamionů, kteří by chtěli dálnici objet na letních gumách. "Aktuálně se to týká komunikací v blízkosti dálnice," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Libor Joukl.

Operační štáb zimní služby o tom jednal s ministerstvem dopravy. Rozhodovalo se, kde všude značky Zimní výbava objeví a kdy. Ministerstvo má značky k dálnici D1 postavit 1. listopadu.

"Značka bude nově umístěna už od exitu 66. kilometru Loket až po 162. kilometr exit Velká Bíteš. Značka nebude osazena žádnou dodatkovou tabulkou," uvedla mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

"Pro letošní rok to chápeme jako dočasné řešení, příští rok již očekávám řešení provozu v zimním období koncepční formou, například úpravou zákona a souvisejících právních norem," uvedl Joukl po jednání mezi ministrem dopravy Gustávem Slamečkou a jeho náměstkem Tomášem Kaasem.

PRŮZKUM: ZIMNÍ PNEUMATIKY V ČESKU

- Celkem 75 procent českých řidičů by zavedlo povinnost používat zimní pneumatiky, proti je naopak devět procent motoristů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Goodyear Dunlop Tires.
- Zhruba 77 procent řidičů se o přezutí pneumatik rozhoduje na základě venkovní teploty. K určitému datu přezouvá pneumatiky 14 procent řidičů.
- Dřívější průzkumy ukázaly, že zodpovědnost českých řidičů stoupá a zimní pneumatiky již používá více jak 70 procent z nich.

                                                                                            Zdroj ČTK

Mohlo by to tedy znamenat, že modrá značka s bílou vločkou začne platit po celé České republice.

Někteří řidiči kamionu povinnou výbavu na úseku vítají. "Z hlediska bezpečnosti se tomu vůbec nebráním. Zavedl bych to ale opravdu pro všechny, tedy i pro řidiče s cizí poznávací značkou kvůli plynulosti a bezpečnosti dopravy. Tento úsek je hodně nehodový," míní například jednatel dopravní společnosti Bomar spedice Manol Čobanov, která jezdí s dvanácti kamiony.

Podle něj není povinná zimní výbava pro kamionové dopravce smrtící. "Jedna pneumatika stojí 10 až 14 tisíc a na kamion stačí nazout čtyři, což je 40 až 60 tisíc na jedno auto," počítá Čobanov. Jeho společnost prý všechny kamiony pravidelně přezouvá.

Dopravní značky Zimní výbava a Zimní výbava-konec byly zavedeny od 1. července 2008. Tam, kde bude značka stát, musí řidiči mít bez ohledu na aktuální počasí nebo stav vozovky zimní pneumatiky. Značka platí od 1. listopadu do 31. března.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video