Značka Zimní údržba u Vendolína u Svitav | foto: Michal Klíma, MAFRA

Zimní gumy nasaďte i na D1, přikázalo na poslední chvíli ministerstvo

  • 746
Na dálnici mezi Humpolcem a Jihlavou si řidiči musí od zítřka přibalit teploměr a zimní pneumatiky. Ministerstvo dopravy rozhodlo, že v úseku mezi 90. a 112. kilometrem osadí dálnici značkami "zimní výbava" s dodatkovou tabulkou, že platí při teplotách pod pět stupňů Celsia.

"O umístění dopravních značek ‚zimní výbava‘ na dálnici D1 se definitivně rozhodlo až včera. Budou v úseku od 90. do 112. kilometru. Značky budou mít dodatkovou tabulku, že platí při teplotách pod pět stupňů Celsia," řekl iDNES.cz Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Osobní auta tam tak při chladném počasí musí mít zimní pneumatiky s hloubkou dezénu nejméně 4 milimetry na všech kolech a nákladní vozy pneumatiky s hloubkou dezénu přes 6 milimetrů na hnacích kolech.

Mapa

dosud známé oblasti, kde bude nutná zimní výbava

"Snažili jsme se to dát na ten nejkritičtější úsek dálnice. Například březnová hromadná nehoda se stala právě v této oblasti. Neříkáme, že ta značka tam bude od dnešní půlnoci. Než začne ta pravá zimní sezona, tak značka tam určitě bude. Předpoklad je v horizontu dnů, nejpozději příští týden," dodal mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Ministr dopravy Aleš Řebíček ale na dotaz redaktora MF DNES ve Sněmovně řekl, že nové značky budou na dálnici už zítra.

Policie upozorňuje, že bude na dodržování nové značky dohlížet hned od počátku. "Vždy se ozývají hlasy, že když je něco nové, máme být shovívaví. Nám jde ale především o bezpečnost a řidič na kluzké silnici s autem na letních pneumatikách je problém. Tady není shovívavost namístě a budeme postupovat podle zákona," řekla mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová.

O značkách nevěděli policisté ani kraj
Umístění značek na D1 na Vysočině bylo překvapením i pro dálniční policisty. "Je to pro mě úplně nová informace, kterou od vás slyším poprvé. Zatím jsem oficiální cestou žádnou zprávu o této značce na dálnici nedostal," řekl ráno zaskočený Pavel Doležal, vedoucí dálniční policie ve Velkém Beranově.

Na to, zda budou policisté k řidičům alespoň ze začátku shovívaví, nedokázal odpovědět. "Opravdu k tomu nemůžu teď nic říct, vím to zatím jenom od vás," dodal.

Podobně reagovali i představitelé kraje Vysočina. "V tuto chvíli na to neumím reagovat, je to pro mě nová a poněkud překvapivá informace. Měl jsem zprávy, že se tak dít nebude. Pokud chce ministerstvo značku osadit, tak doufám, že to mají dobře promyšlené a že kamiony na letních pneumatikách jedoucí třeba ze Španělska o tom budou vědět dostatečně dlouho dopředu, aby mohly přezout," řekl hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

BLOG

Podle hejtmana kraj bude muset na novou situaci reagovat. "Hned kontaktuji odbor dopravy a budeme muset řešit v této souvislosti návazné komunikace k dálnici. Pravděpodobně osazením podobných značek či návěstí, aby o tom řidiči věděli a nebyli překvapení až na dálnici. V tuto chvíli to nevidím moc jednoduše, bude potřeba to pořádně promyslet," dodal.

Je to v zájmu bezpečnosti, věří ministerstvo
Mluvčí ministerstva nedokázal vysvětlit, proč o umístění značek rozhodli tak těsně před 1. listopadem, kdy začínají platit. "Není pro to přesné odůvodnění. Je to značka jako každá jiná. Řekli jsme si, že ta značka si zaslouží, aby v tomto úseku byla. Nevidíme v tom problém. Je to pro bezpečnost silničního provozu," uvedl mluvčí Hanzelka.

Značka Zimní údržba u Vendolína u Svitav

"Nepředpokládáme, že to přinese základní komplikace. Vycházíme z toho, že naprostá většina řidičů zimní pneumatiky má a spíš to jsou výjimeční hazardéři, kteří tam jedou bez zimních pneumatik," dodal.

Podle Jakuba Ptačinského z tiskového oddělení ministerstva je umístění značek na dálnici v jejich kompetenci a kraje byly informovány, že tu taková možnost existuje.

BLOG

Podmínky splňujeme, tvrdí dopravci
Podle autodopravců zvolilo ministerstvo originální řešení, které nikde jinde neexistuje. Problém s tím ale nemají. "Pro nákladní vozy to znamená šest milimetrů vysoký vzorek na hnacích nápravách a to většina z nich už nyní splňuje," řekl iDNES.cz mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Problém s umístěním značek "zimní výbava" na dálnici nemá ani šéf Student Agency Radim Jančura. "Pro nás se nic nemění, naše autobusy jezdí v zimě na zimních pneumatikách. Měla by to být povinnost každého zodpovědného řidiče či dopravce," uvedl.

Dodal, že by měl existovat zákon, který by povinnost zimní výbavy řešil komplexně. Značka podle něj nic neřeší. "Když bude mít řidič letní pneumatiky, před značkou auto neodstaví, ale projede. Musí vědět, že na letních pneumatikách nesmí vyjet ani metr od baráku," míní Jančura.

Je dobře, že na dálnici D1 na Vysočině bude značka Zimní výbava?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 17. listopadu 2008. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 7491

NE
NE 1138

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video