(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Šula, MAFRA

V neděli bude v Čechách a na Vysočině silně sněžit, varují meteorologové

  • 23
Velmi silné sněžení zasáhne v neděli téměř celé Čechy a Vysočinu, varují meteorologové. Místy napadne až 20 centimetrů a chvílemi může sněžit s intenzitou 3 centimetry za hodinu. Kvůli tomu hrozí v pondělí rozvodnění menších toků.

Výstraha před silným sněžením platí na celou neděli pro většinu českých krajů, výjimkou jsou Karlovarský a Ústecký kraj. Místy má sněžit velmi silně, přechodně s intenzitou kolem tří centimetrů za hodinu. 

Kvůli přívalům sněhu se mohou v neděli a v pondělí rozvodnit potoky a řeky. Pro Jihočeský a Pardubický kraj a Vysočinu vyhlásili výstrahu před povodněmi, očekává se dosažení prvního povodňového stupně. 

Na Moravě tolik sněžit nebude. Ale kvůli tání sněhu a deště se tam také očekává 1. SPA.

Už dříve vydali meteorologové varování před ledovkou a silným větrem. V Karlovarském a v části Plzeňského kraje se může od pátečního odpoledne do sobotního rána tvořit ledovka. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku pak od 16:00 stále platí výstraha před silným větrem. 

Aktualizované varování v pátek vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstrahu před sněžením se chystá upřesnit v sobotu dopoledne.

Varování před ledovkou platí od pátečního poledne do sobotních 9 hodin v celém Karlovarském kraji a v okresech Plzeň-sever a Tachov.

Den v kabině sypače: bílé zlo a nevděk ze všech stran

Vítr na východě postupně dosáhne v nárazech 50 až 90 kilometrů za hodinu, v Jeseníkách a Beskydech kolem 110 kilometrů v hodině. Slábnout bude v sobotu odpoledne.

Výstraha platí v krajích Zlínském, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském, Pardubickém, na Vysočině, na Rychnovsku, Jindřichohradecku, Benešovsku a Kutnohorsku.

Meteorologové varují, že ve vyšších polohách se mohou objevit polomy. Lidé by měli omezit horské túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video