ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V médiích vystupuje málo expertek, tvrdí organizace. Nabízí jejich seznam

  • 136
Asociace pro mezinárodní otázky představila databázi expertek na zahraniční, bezpečnostní a evropskou politiku. Podle autorů a autorek seznam vznikl kvůli nedostatečnému až nulovému zastoupení žen v médiích, panelových diskuzích a odborných poradních orgánech. Databáze obsahuje přes sto odbornic a stále se rozrůstá.

V databázi je třeba místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová, zvláštní zmocněnkyně ministra zahraničních věci pro region západního Balkánu Janina Hřebíčková, ředitelka Českého centra v Bruselu  Jitka Pánek Jurková, advokátka a odborná asistentka na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Tereza Kunertová nebo vedoucí Katedry evropských studií z Fakulty sociálních věd Eliška Tomalová. 

„Jedním z hlavních impulsů, proč databáze vznikla, byla nekonečná a cyklící se zkušenost s nedostatečnou, někdy až nulovou zastoupeností žen v médiích, panelových diskusích a odborných poradních orgánech. Zkušenost je často taková, že pokud v těchto situacích vznášíte námitku, upozorňujete na tuto formu diskriminace a požadujete vyváženost, velmi často se vám dostane argumentu, že ženy expertky v dané tematické oblasti nejsou,“ řekla Eva Oliva z Asociace pro mezinárodní otázky. 

Podle ní je v oblasti mezinárodního dění a zahraniční politiky mnoho žen. Zdůrazňuje, že se nesnaží vytvářet tlak na naplňování kvót, ale chtějí obohatit veřejnou debatu o různé úhly pohledu. „Ženy a muži mají v řadě témat odlišnou životní zkušenost, což je při hledání řešení potřeba zohlednit,“ míní. Databáze má složit jako nástroj pro média a organizátory akcí a diskuzí. 

Spravedlivá společnost

Asociace pro mezinárodní otázky na vznik databáze vybírala koncem minulého roku od veřejnosti 70 tisíc, stejnou částku přidala sama. Příspěvek měl umožnit vznik a první rok chodu databáze a uspořádání workshopů, ve kterých chtěla organizace připravit 75 studentek na vystupování na veřejnosti. 

Seznam všech expertek

„Vytvořit databázi je jedna věc, držet ji v chodu a aktuální je věc druhá a mnohem důležitější, bez které by byla k ničemu. To, že nás lidé finančně podpořili, pro nás bylo také indikátorem, že jdeme správným směrem,“ vysvětlila Oliva. 

„Dokud bude znevýhodněná jedna skupina společnosti, a to třeba v podobě kdy není dlouhodobě zastoupen její hlas ve veřejné diskusi, nemůžeme za takových podmínek hovořit o spravedlivé společnosti. Proto podporujeme aktivity, které pomáhají odstraňovat genderové stereotypy a zlepšovat podmínky žen a mužů, jak v rodinném, tak veřejném prostředí,“ zakončila. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video